Nieuws

Zorg met luchtkoeling voor het perfecte klimaat in jouw kast

header ventilatoren
Zorg met luchtkoeling voor het perfecte klimaat in jouw kast
Om goed om te gaan met de warmte die elektronische componenten afgeven, is het zaak om op de juiste manier te koelen. Daar zijn verschillende methodes voor.

logo rittalOm goed om te gaan met de warmte die elektronische componenten afgeven, is het zaak om op de juiste manier te koelen. Daar zijn verschillende methodes voor, zoals natuurlijke convectie, ventilatoren, lucht/lucht-warmtewisselaars, lucht/water-warmtewisselaar, chillers en koelaggregaten. Een efficiënte manier om warmte af te voeren is met lucht. Welke voordelen heeft dat en met welke richtlijnen moet je rekening houden?

Elektronische componenten worden steeds kleiner. Hierdoor passen er meer onderdelen in een schakelkast en worden ze dichter op elkaar gemonteerd. Dit is met het oog op oppervlak uiteraard gunstig, maar het brengt ook nadelen met zich mee. Met name de hoge temperaturen vormen een bedreiging voor een goede werking van componenten. Het is daarom noodzakelijk dat warmte op de juiste manier afgevoerd wordt.

Download de whitepaper

De ventilator: betaalbaar en effectief

Mag de temperatuur in de kast hoger zijn dan de omgevingstemperatuur? Dan is de ventilator een goede manier om warmte van componenten af te voeren. De methode zorgt ervoor dat de omgevingslucht door een filtermat direct de kast ingeblazen wordt, wat het een zeer doeltreffende methode maakt. De luchtuittrede vindt vervolgens plaats door middel van een ventilatierooster. Behalve effectief is de ventilator financieel gunstig; je investering is namelijk lager dan bij andere methodes van koelen. En heb je onvoldoende ruimte aan de zijkant van de kast? Dan biedt een praktische dakventilator uitkomst. Het is niet voor niets de meest toegepaste methode van koelen!

.
.

Enkele richtlijnen

Om gebruik te kunnen maken van een ventilator zijn er enkele factoren waar je rekening mee moet houden:

  • De omgevingstemperatuur dient lager te zijn dan de gewenste kasttemperatuur;
  • De volumestroom is afhankelijk van de hoogte boven NAP;
  • De aangezogen lucht mag geen verontreinigingen bevatten die de componenten kunnen aantasten;
  • De montage van ventilatoren moet aangepast zijn aan de kast en is afhankelijk van de indeling in de kast en de ruimte;
  • De ventilator en het ventilatierooster dienen zo te worden geplaatst dat de luchtaanzuigopening zich aan de onderzijde en de luchtuitblaasopening zich aan de bovenzijde bevindt.

Overweeg je een ventilator toe te passen, dan is het belangrijk om te berekenen hoeveel capaciteit er nodig is en hoeveel luchtstroom de ventilator daadwerkelijk levert. Alleen dan kan de gewenste temperatuur in de kast worden gegarandeerd en creëer je een optimale situatie.

Meer weten? Download de whitepaper

De keuze voor de juiste koeling is cruciaal voor een maximale efficiency, prestatie en rendement op een investering. Deze whitepaper licht het maken van de juiste keuzes hiervoor toe.

 

Meer weten of direct bestellen?