Nieuws

Wat zijn de belangrijkste criteria bij de selectie van ATEX kabelwartels?

header hawke
header hawke
Wat zijn de belangrijkste criteria bij ATEX kabelwartels?
Om de juiste ATEX kabelwartel voor je Ex installatie te selecteren, is het essentieel om de verschillende beschermingswijzen en de onderlinge verschillen te kennen.

hemmink logoOm de juiste ATEX kabelwartel voor je Ex installatie te selecteren, is het essentieel om de verschillende beschermingswijzen en de onderlinge verschillen te kennen. Wat zijn de belangrijkste criteria bij de selectie van ATEX kabelwartels, welke beschermingswijzen komen het meest voor en hoe weet ik welke beschermingswijze mijn wartel heeft? Wij adviseren je graag over de beste explosieveilige oplossing voor jouw situatie.

Criteria bij de selectie van ATEX kabelwartels

Bij de selectie van ATEX kabelwartels voor je installatie heb je te maken met een aantal criteria. Dit zijn de belangrijkste selectiecriteria:

  • De beschermingswijze van het apparaat en dan in het bijzonder het aansluithuis;
  • De IP-graad van een apparaat;
  • Kabeldiameter (wartel moet afgestemd zijn op de kabeldiameter);
  • Kabelopbouw: is de kabel al dan niet voorzien van afscherming of armering;
  • Operationele temperatuur: de temperatuur die een wartel kan worden in het apparaat;
  • Draadtype: welke draadinvoer heeft het apparaat.

Hierbij is kennis van de ATEX installatienorm (EN 60079-14:2014, clausule 10) en beschermingswijzen essentieel. Volg ook altijd de installatievoorwaarden van de fabrikant.

.
.
.
.

Meest voorkomende beschermingswijzen en onderlinge verschillen
Met beschermingswijze wordt de manier bedoeld waarop apparatuur explosieveilig is gemaakt. Hoe je het apparaat aansluit, hangt af van de beschermingswijze. Deze beschermingswijzen worden weergegeven met een lettercode.

Iedere beschermingswijze heeft zijn eigen kenmerken. Bij de selectie van de juiste ATEX kabelwartel is het belangrijk om deze beschermingswijzen te kennen en de onderlinge verschillen te weten. Zo kun je de juiste keuze maken.

De meest voorkomende beschermingswijzen zijn drukvast (Ex d), verhoogd veilig (Ex e), intrinsiek veilig (Ex i) en stofdicht (Ex t). Deze zijn relevant voor de wartelkeuze.

  • Drukvast (Ex d) is gebaseerd op een sterke behuizing die een eventuele explosie binnen kan houden.
  • Verhoogd veilig (Ex e) is gebaseerd op het principe van het voorkomen van ontstekingsbronnen in de behuizing.
  • Intrinsiek veilig (Ex i) is gebaseerd op energiebeperking ter voorkoming van ontstekingsbronnen.
  • Stofdicht (Ex t) is gebaseerd op een stofdichte behuizing voor het uitsluiten van de explosieve atmosfeer.

Hoe weet je welke beschermingswijze een wartel heeft?

De beschermingswijze van de wartel is weergegeven op de wartel in de vorm van een ATEX markering. In deze markering is onder andere de beschermingswijze opgenomen.

Explosieveilige oplossingen van Hemmink
Van Egmond Groep heeft diverse oplossingen voor explosiegevaarlijke omgevingen: Ex kabelwartels van de merken Hawke, Pflitsch en Wiska, verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Ook voor Ex accessoires van het merk Redapt, zoals reduceerringen en afdichtpluggen, kun je bij Van Egmond Groep terecht.

Bekijk het ATEX webinar on-demand terug
Op 4 maart jl. heeft ATEX specialist Michiel Bakker samen met Hemmink een webinar gehouden over de selectie en installatie van explosieveilige kabelwartels. Heb je dit webinar gemist? Kijk het dan on-demand terug via deze link.

Meer weten over ATEX kabelwartels?