Nieuws

VX25 aanbouwkast van Rittal voor iedere toepassing

Rittal VX25
VX25 aanbouwkast van Rittal voor iedere toepassing
Gemakkelijk gezegd, maar ook in de praktijk bewezen. De volop door de markt geaccepteerde opvolger van de TS 8 aanbouwkast heeft zijn weg echt gevonden in de vele toepassingen en onder de bijbehorende condities.

RittalGemakkelijk gezegd, maar ook in de praktijk bewezen. De volop door de markt geaccepteerde opvolger van de TS 8 aanbouwkast heeft zijn weg echt gevonden in de vele toepassingen en onder de bijbehorende condities. Of dit nu in de reguliere industrie is of onder de zware omstandigheden in bijvoorbeeld de maritieme omgeving of bij voedselproducerende bedrijven, de VX25 is er ook voor die bijzondere omgevingsomstandigheden.  Ook binnen de energietransitie speelt de VX25 zijn rol. Hieronder een aantal oplossingen.

Zwaar belastbaar

Energie beschikbaar op de plaats en het moment dat de vraag er is. Een van de oplossingen hiervoor is opslag ervan met batterijen. Omdat de grotere vermogens behoorlijk wat batterijen nodig zijn met elk hun forse gewicht, moet de beschermde kast natuurlijk wel dat gewicht aankunnen. Van de VX25 is de belastbaarheid hoog, 15000N statisch. Omdat in een batterijrack diverse soorten en uitvoeringen batterijen geplaatst moeten kunnen worden, is maximale flexibiliteit een voorwaarde. Hoge belastbaarheid, eenvoudige en veilige montage en uiteraard gebaseerd op industriële normen.

Rittal VX25

Naast deze eisen moet ook een vrije keuze qua montage mogelijk zijn en is dus een breed portfolio aan toebehoren noodzakelijk. Systeemchassis, zwaar uitgevoerde glijrails en inbouwframes maar ook eenvoudige maar hoog belastbare legborden maken dit mogelijk, natuurlijk vanuit een systeemgedachte samengesteld. 19"montage maar ook opname van het batterij-management-systeem (BMS) en de noodzakelijke systeemmonitoring maken het rack compleet.

Veiligheid boven alles

Energieverdelers moeten aan veel eisen voldoen. Aan vele rubrieken van de ontwerp-verificatie volgens de norm NEN-EN-IEC 61439-1 moet voldaan worden, maar ook worden er aanvullende eisen gesteld in de verschillende andere delen van deze norm. Hoewel er in deze norm zeer weinig opgenomen is met betrekking tot bescherming tegen de gevolgen van vlamboog krijgt dat wel meer en meer aandacht. Voor de vlamboogklasse A (persoonsbescherming, criteria 1-5) en vlamboogklasse B (persoons- en systeembescherming, criteria 1-6) volgens IEC/TR 61641 zijn verschillende toebehoren beschikbaar waarmee, binnen de gestelde criteria,  aan de eisen voldaan wordt. Bijvoorbeeld voor het aanpassen van de dakplaat van de VX25, normaliter een standaard IP55 beschermklasse, naar een dakplaat met drukontlasting-functie.

Na montage van de drukstoppen wordt een beschermklasse IP 54 gerealiseerd. Zo zijn er ook vlamboogkits klasse A voor VX25 kasten met één en twee deuren waarmee de plaatdelen (deuren, achterwand en zijwanden) aanvullend gemonteerd worden. Met de vlamboogkit klasse B wordt het railsysteem in resp. dak of achterwand aanvullend voorzien van verstevigingen.

Rittal VX25

Bestand tegen een stootje

Rittal VX25

Eén van de eisen die aan de aanbouwkasten VX25 gesteld wordt binnen de maritieme toepassing is bestand zijn tegen trillingen en vibraties. Dit is een aanvullende eis (special service condition) bovenop de eisen die aan de lege behuizingen gesteld worden volgens de norm IEC 62208. De verschillende instanties hebben dit in de toelatingen beschreven. Omdat de testen met een referentie model zijn gedaan met een specifiek beschreven uitvoering en gemonteerde belasting is het verstandig vooraf te controleren of jouw typische uitvoering ook aan deze eisen voldoet. Een VX25 aanbouwkast heeft in de standaard uitvoering een achterwand, vergelijkbaar aan het referentiemodel van de test. Als deze vervangen is door een deur heeft dat invloed op hoe deze VX25 zich gedraagt onder invloed van trillingen en vibraties. De in de toelating aangegeven vibratieklasse verwijst daarbij ook naar het toepassingsgebied.

Door toebehoren waarmee bijvoorbeeld de montageplaat aanvullend bevestigd kan worden, kunnen schadelijke trillingen en vibraties vermeden worden. Denk hierbij aan de toebehoren voor montageplaatstabilisatie zoals de verschillende montageplaatfixeringen. Maar ook in de montagehandleiding wordt hier aandacht aan besteed en worden in de standaard toebehoren van de VX25 aanbouwkast de benodigde onderdelen om de montageplaat voor transport naar de opstellingsplaats bestand tegen dynamische krachten bijgeleverd. Denk bij transport ook aan de speciale transportbeveiliging ter stabilisatie van de deur tijdens transport vanaf een extra gewichtsbelasting van 15 kg.

Rittal VX25

Goed gereinigd

De VX25 aanbouwkasten worden veelvuldig toegepast in de voedselproductie. Zowel op als bij de machines voor de besturing en ook voor de energieverdelers. In de voedselproductie wordt veelvuldig schoongemaakt, droog of nat, afhankelijk van de productieomgeving en de gebruikte producten. Ook worden er chemicaliën gebruikt waar de gebruikte VX25 kasten dan wel tegen bestand moeten zijn. Er worden om die reden dan ook vaak roestvaststalen (materiaalsoort 1.4301 / AISI 304) kasten toegepast. Naast de plaatdelen zijn ook de standaard scharnieren (openingshoek 130°) en de sluiting van roestvaststaal. In tegenstelling tot de typische Hygienic Design kasten worden in de montagehandleiding van de VX25 roestvaststalen aanbouwkasten geen aanwijzingen gegeven over welke reinigingsmiddelen toegepast kunnen worden. Bij twijfel altijd navragen of het materiaal van de kast resistent is tegen het middel en de toegepaste concentratie hiervan.

Rittal VX25

De standaard VX25 aanbouwkasten hebben een vlak dak, de beschermklasse is IP 55. Voor een betere reiniging wordt het vlakke dak ook wel vervangen door een dak met de schuinte van de typische HD-kasten. Voor opname van een enkel profielcilinder kan de van roestvaststaal spuitgietwerk vervaardigde comforthandgreep gemonteerd worden. Omdat deze handgreep door de uitklaptechniek geen zwenkbeweging maakt, kan het deuroppervlak optimaal voor inbouwcomponenten worden gebruikt.

Goed afgeschermd

De standaard plaatstalen VX25 aanbouwkasten (basisuitvoering) bieden een goede afscherming tegen invloeden van elektromagnetische velden. Naast de standaard plaatstalen uitvoering biedt Rittal ook een speciale EMC-uitvoering als er hogere demping gevraagd wordt. De opgegeven demping is gemeten tot een frequentie van 1GHz voor de standaard plaatstalen versie en tot 10 GHz voor de typische EMC-versie. Een belangrijk aandachtspunt om EMC te kunnen bereiken is de manier waarop de kabels de kast ingevoerd worden. Voor kabelinvoer via de bodemplaat kunnen de standaard bodemplaten vervangen worden door een speciale EMC-uitvoering. Hierbij kunnen meerdere kabels ingevoerd worden via speciale EMC-wartels. Met de Hummel kabelwartel selectietool kan eenvoudig de juiste wartel geselecteerd worden.

Ook moet er aandacht zijn voor de positie van de componenten in de kast en op de montageplaat en de wijze waarop deze worden aangesloten. Een stelregel  om EMC te bereiken is dat kabels en aansluitbedrading waar ze elkaar kruisen dit haaks moet gebeuren. Ook als er sterk vervuilende componenten gemonteerd worden, plaats deze dan bij voorkeur in een apart compartiment. Met dezelfde scheidingswand kan binnen de VX25 aanbouwkasten zowel voor de standaard als ook voor de speciale EMC-uitvoering deze comportimentering gemaakt worden. Bij de EMC-uitvoering enkel de EMC-afdichting. Als er actief geventileerd moet worden, houd er dan rekening mee dat in plaats van een standaard ventilator en rooster ook typische EMC-uitvoeringen beschikbaar zijn. Daarmee blijft de demping van de VX25 aanbouwkast in ieder geval overeind.

Rittal VX25

Benieuwd naar de oplossingen van Rittal?