Blog
Thom - zij-instromer
Thom Klinkhamer, Elektromonteur paneelbouw
Begin 2023 maakte ik een grote overstap. Na 15 jaar als kok in de horeca te hebben gewerkt, was het tijd voor verandering. Het ritme van dat leven in een gezin met 2 jonge kinderen is niet ideaal.

Zij(n)-instroom geeft energie

"Begin 2023 maakte ik een grote overstap. Na 15 jaar als kok in de horeca te hebben gewerkt, was het tijd voor verandering. Het ritme van dat leven in een gezin met 2 jonge kinderen is niet ideaal. Ik maakte lange dagen, werkte in de weekenden en op feestdagen, waardoor ik weinig samen met mijn vrouw en kinderen thuis was. Ook merkte ik langzamerhand dat ik minder energie uit het werk begon te halen. Het roer moest om en ik koos als zij-instromer voor het vak van elektrotechnisch paneelbouwer."

"Toen de horeca stilviel, vanwege de corona-pandemie, was er ineens tijd om goed na te denken over wat ik nu echt wilde gaan doen. De overstap naar Van Egmond Groep was eigenlijk vrij snel gemaakt. Ik was altijd al geïnteresseerd in elektrotechniek. Tijdens de verbouwing van ons eigen huis, leerde mijn oom mij al de kneepjes van het vak en tipte hij mij om bij Van Egmond Groep te gaan kijken. Niet veel later reageerde ik op een vacature van elektromonteur paneelbouw (industriële automatisering). Ik stuurde geen sollicitatiebrief, maar stelde vooral veel vragen. Ik wilde graag weten wat de mogelijkheden waren als ik zou instromen. Manager Aart Scheppers nodigde mij direct uit voor een kennismakingsgesprek. Het schrijven van een officiële sollicitatiebrief, inclusief CV, sloegen we over. Aart zei: 'Met de juiste motivatie, leren wij jou het vak!' Dus ik kon snel aan de slag en begon half februari 2023 aan mijn nieuwe uitdaging."

Zij-instroom geeft energie

"Ik werd direct in het diepe gegooid! In de eerste weken liep ik mee met mijn collega Haci. Hij leerde mij de basis van paneelbouw. Daarna mocht ik zelfstandig aan de slag en kon ik altijd bij hem terecht met mijn vragen. We kennen in feite drie afdelingen, namelijk: stuurstroom, paneelbouw en xEnergy. Na kennisgemaakt te hebben met paneelbouw, mocht ik aan de slag bij xEnergy. Dit zijn de grotere verdeelsystemen voor het veilig en duurzaam verdelen van energie. Mijn collega's Martijn, Menno en Erik hielpen mij dit specialisme onder de knie te krijgen. Bezig zijn met xEnergy vind ik leuk, omdat je eerst mechanisch aan de slag gaat, dan met de bedrading en daarna, als de klant dit wil, gaan we door met het koppelen van de verschillende kasten. Op dit moment ben ik voor de afdeling stuurstroom bezig met het maken van halffabricaten voor een klant."

"Een leuk en leerzaam traject, want hierin ben ik in feite het eerste aanspreekpunt. De zelfstandigheid en de afwisseling in dit werk geven mij energie. Af en toe ga ik, naast dit project, ook mee naar een klant om onze panelen op locatie in bedrijf te stellen."

"Een technische tekening leren lezen vond ik wel echt een uitdaging. Het is vooral lastig om alle tekens en iconen te begrijpen. Als ik iets niet weet, zoek ik het op of vraag ik het aan een collega. Zolang je laat zien dat je gemotiveerd bent, zijn je collega's altijd bereid om je te helpen."

Doorstromen naar BBL-niveau 3

"Ik oriënteer mij op het volgen van een BBL-traject (niveau 3), zodat ik mijn (basis)kennis verder kan vergroten. Ik kan het iedereen aanraden om deze stap van zij-instromen te zetten. Als je interesse hebt in elektrotechniek en je bent bereid een nieuw vak te leren, dan zorgen ze er bij Van Egmond Groep voor dat jou dit ook lukt. Collega's en leidinggevenden helpen je graag. Er zijn voldoende mogelijkheden om een opleiding te volgen en door te groeien."

"De sfeer hier is anders dan in de horeca. Daar werkte ik vaak in een klein hecht team dat heel nauw moest samenwerken om alle piekmomenten goed te laten verlopen. Nu werk je in een iets groter team en iets meer op jezelf. Ik vind het hier gezellig, we helpen elkaar en er is tijd voor een beetje humor. Als er iets te vieren is, doen we dit samen; zoals jubilea, een succes bij een klant of onze personeelsfeesten."

Ook instromen als elektromonteur paneelbouw of kwaliteitscontroleur paneelbouw? Bekijk de vacatures.

*Mindset: durven, leren en aanpassen

Aan de slag gaan als zij-instromer moet je wel durven. Gelukkig mag je fouten maken bij Van Egmond Groep, want daar leer je van. Als iets niet goed is gegaan, moet je opnieuw beginnen en daardoor onthoud je juist heel goed hoe het wel moet. Het was allemaal wel even wennen en aanpassen. Dit werk kent, in positieve zin, een behoorlijk ander ritme dan mijn vorige werk. Nu is er meer tijd voor mijn gezin en kom ik meer tot rust. Ik ervaar geen stress meer. Als kok zat je vaak met piekmomenten, werkte je 10-12 uur per dag met soms maar een kwartier pauze. En in mijn geval was ik na sluitingstijd nog niet klaar. Dan moest de keuken nog schoon worden gemaakt en de bestellingen nog worden gedaan. Dat is nu wel echt anders. Ten aanzien van leren? Dat doe ik echt elke dag. Of het nu gaat om technische kennis of simpele handigheidjes.

Ben jij onze volgende zij-instromer?