Blog
Start lichtseizoen 2022/2023
Start lichtseizoen 2022/2023: waar moet je rekening mee houden?
Met donkerdere dagen op komst, is het logisch dat er weer meer gebruik gemaakt wordt van verlichting. We vertellen je graag waar je bij het regelen van deze verlichting rekening mee moet houden en welke ontwikkelingen belangrijk zijn.

Met donkerdere dagen op komst, is het logisch dat er weer meer gebruik gemaakt wordt van verlichting. We vertellen je graag waar je bij het regelen van deze verlichting rekening mee moet houden en welke ontwikkelingen hier zeker bij mee moeten worden genomen.

Het belang van goede verlichting

Met een goede verlichting kan je jouw medewerkers een comfortabele en veilige werkomgeving bieden. Door een werkomgeving te creëren waarin comfortabel en veilig kan worden gewerkt, zal er ook efficiënter gewerkt worden.

Naast dat een goede verlichting een positief effect levert aan de werkomstandigheden van de medewerkers, levert het meer op dan dat. Op basis van een onafhankelijk lichtadvies kan je onder andere ook het volgende behalen:

  • Efficiënter gebruik van energie;
  • Kostenreductie door een lager verbruik van energie;
  • Lagere onderhoudskosten en een langere levensduur van de verlichtingsproducten;
  • Optimale lichtopbrengst met minder energieverbruik.

Trends en ontwikkelingen 2022/2023

Behalve dat lichtadvies jou op weg helpt met het juist inrichten van jouw lichtplan, zijn er verschillende trends en ontwikkelingen die interessant en/of belangrijk zijn om van op te hoogte zijn. Zo worden lichtmanagementsystemen steeds populairder om toe te passen, is het belangrijk om te weten dat TL-verlichting wordt uit gefaseerd en moet je rekening gaan houden met het feit dat per 2023 alle kantoren energielabel C of hoger moeten hebben.

Lichtmanagementsysteem

Een lichtmanagementsysteem geeft je de mogelijkheid om nog beter om te gaan met je energieverbruik en daarbij de omgeving nog efficiënter in te richten. Door dit systeem te gebruiken bij het ontwikkelen van een lichtplan kan alles geheel op elkaar worden afgestemd en kunnen er automatiseringen toegepast worden. Denk hierbij aan verlichting die automatisch aangaat bij het betreden van een ruimte en na een tijd weer uitgaat wanneer er geen bewegingen worden gedetecteerd. Dat zorgt er dus voor dat verlichting niet onnodig aan staat. Dit zal kosten schelen en daarbij ook de levensduur van de verlichting verlengen.

Lichtseizoen 2022/2023

Uitfasering TL-verlichting

Waarschijnlijk heb je er in de afgelopen maanden/jaren genoeg over gehoord: we moeten af van de TL-lampen. Per februari 2023 stopt de productie van TL-verlichting en vanaf augustus van dat jaar mogen deze niet meer ingekocht worden.

Waarom wordt de TL-verlichting uitgefaseerd?

De Europese Unie heeft verschillende richtlijnen, met oog op duurzaamheid, verder aangescherpt. Een van deze richtlijnen is de RoHS-richtlijn. Deze richtlijn is gericht op het beperken van gevaarlijke stoffen in elektrische apparatuur. Met het aanscherpen hiervan wordt de productie TL-verlichting gestopt.

Alternatieven

Wanneer je een simpel alternatief wilt voor jouw huidige TL-verlichting en daar niet al te veel aanpassingen voor wilt doen, dan zijn LED Tubes een goed alternatief. Deze hebben wij verkrijgbaar als alternatief voor T5 en T8, zowel als conventioneel VSA als elektronisch VSA (TS5).

Andere opties die je kan overwegen, maar wel wat meer aanpassingen vragen zijn retromodules of zelfs een complete nieuwe lichtlijn. Het voordeel van een compleet nieuwe lichtlijn is dat de ontwikkeling van een lichtmanagementsysteem hier direct in kan worden meegenomen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van lichtadvies?