Nieuws

SINAMICS G220 frequentieregelaar nu ook in IP55 van Siemens

Siemens G220 IP55
SINAMICS G220 frequentieregelaar nu ook in IP55 van Siemens
Naast de eerder vrijgegeven IP20 varianten van de SINAMICS G220 frequentieregelaar, is nu ook de IP55 versie van deze innovatieve regelaar leverbaar.

Naast de eerder vrijgegeven IP20 varianten van de SINAMICS G220 frequentieregelaar, is nu ook de IP55 versie van deze innovatieve regelaar leverbaar. Deze uitvoering is standaard voorzien van gecoate printplaten waarmee de regelaar ook buiten de schakelkast goed bestand is tegen agressieve invloeden in een zwaar industriële omgeving. Optioneel kan ook een op de behuizingen gemonteerde werkschakelaar worden geleverd waarmee zonder overige externe componenten een veilige afschakeling van de spanning wordt gegarandeerd.

DC link smoorspoel

Wanneer frequentieregelaars buiten de besturingskast worden geplaatst zijn IP55 behuizingen vaak vereist. Soms zijn hierbij ook lange kabels nodig tussen de regelaar en de motor. Omdat de G220 regelaars standaard worden voorzien van een geïntegreerde DC link smoorspoel is het mogelijk om zonder externe filters tot 150 meter motorkabel te gebruiken in een C2 omgeving.

Smart Drive Interface

Voor de bediening en diagnose wordt de Sinamics G220 standaard voorzien van een SDI, Smart Drive Interface, het operator panel aan de voorzijde van de regelaar. Dit kleine kleurendisplay geeft alle informatie om via dit paneel de regelaar in werking te zetten. Optioneel kan een SDI Pro worden toegepast, dit is een groter display voor meer gebruiksgemak die direct op de IP55 varianten gemonteerd kan worden.

Siemens G220 IP55

ATEX

Ook in de procesindustrie waar, vanwege de ATEX richtlijn, geregeld explosieveilige motoren worden toegepast, bieden de G220 regelaars uitkomst. Normaliter is hier, vanwege de veiligheid, namelijk een separaat ATEX-gecertificeerd thermistorrelais nodig naast de frequentieregelaar. De G220 regelaars kan je echter uitbreiden met een ATEX-gecertificeerd Smart Motor Temperature module die je eenvoudig in de regelaar plugt. Dankzij deze uitbreidingsmodule is het mogelijk om motoren in explosieveilige omgevingen aan te sturen zonder externe componenten.

S2 redundantie

Daarnaast is de SINAMICS G220 geschikt voor S2 redundantie. Hiermee kan in kritieke situaties een tweede PLC de procesbesturing automatisch overnemen wanneer een besturingsfout of storing in de primaire PLC optreedt, ook wel Bumpless Switchover genoemd. Bijvoorbeeld bij machines in voedselverwerkende, farmaceutische- of chemische industrie is dit van belang. Een storing kan hier namelijk grote consequenties hebben waarbij complete batches worden vernietigd of een fabriek geheel moet worden gereinigd.

TIA Portal

Met behulp van de Startdrive optie binnen TIA Portal kan de regelaar direct worden geconfigureerd binnen het automatiseringsplatform van Siemens. De regelaar wordt zo een integraal onderdeel in jouw automatiseringsproject en kan samen met de PLC, HMI, motorstarters en andere componenten in één softwareomgeving worden geconfigureerd.

Om de Time to Market van machines en applicaties zo kort mogelijk te houden, kan binnen TIA Portal met DriveSim Advanced een zogenaamde Digital Twin worden gecreëerd van de regelaar. Jouw applicatie kan hiermee worden getest zonder dat hier al een fysieke machine en regelaar voor nodig is. Aan de hand van het bewegingsprofiel en ingegeven belasting worden motor en machine gesimuleerd. Eventuele fouten komen zo snel boven water en aanpassingen zijn te maken zonder fysieke wijzigingen door te moeten voeren.

Meer weten over deze frequentieregelaars van Siemens?