Nieuws

Siemens - De kracht van selectie: snelle, eenvoudige en professionele dimensionering met de STS-tool

Siemens SIRIUS softstarter
Siemens SIRIUS softstarter
Siemens - De kracht van selectie
Het selecteren van de juiste softstarter voor een applicatie kan als lastig worden ervaren, zeker als er weinig technische kennis is van de voor- en nadelen van het product.

Siemens softstarterHet selecteren van de juiste softstarter voor een applicatie kan als lastig worden ervaren, zeker als er weinig technische kennis is van de voor- en nadelen van het product. Het komt nogal eens voor dat door onjuiste dimensionering een niet toereikende softstarter wordt gekozen, met alle gevolgen van dien. Toch worden softstarters veel toegepast vanwege hun eenvoudige en doeltreffende werkingsprincipe. Voor de selectie zijn gelukkig hulpmiddelen beschikbaar.

Om te begrijpen waarom juist de selectie van een softstarter een kritisch proces is, is het belangrijk om het werkingsprincipe te begrijpen. Kort samengevat zorgt een softstarter voor een soepele start en/of stop van de motor door middel van spanningsopbouw en -afbouw. Op die manier kan met behulp van een softstarter zowel de aanloopstroom als de mechanische belasting van de motor worden beperkt.

Dit wordt gerealiseerd door middel van thyristors (halfgeleiders) die tijdens de start of stop de aangeboden fasen gecontroleerd schakelen (fase-aansnijding). Hierdoor kan de spanning naar de motor gelijkmatig worden op- of afgebouwd en zal de motor gecontroleerd starten of stoppen. Bij het bereiken van de nominale snelheid kan de motor direct op het net worden geschakeld. Om onnodig energieverlies en warmteontwikkeling te voorkomen, hebben de SIRIUS 3RW softstarters van Siemens hiervoor standaard een 'bypass-relais' aan boord.

Terug naar de selectie. Basiscriteria voor een softstarter zijn eenvoudig samen te vatten in drie vragen:

  • 1: Draait de applicatie op constante snelheid?
  • 2: Zijn er precieze start- en stoptijden vereist?
  • 3: Heeft de applicatie volledig koppel nodig vanaf stilstand?

 

Omdat softstarters alleen de voedingsspanning regelen en dus geen invloed op de netfrequentie hebben, kan een softstarter de exacte draaisnelheid van de motor niet controleren. Daarnaast is door de lagere spanning bij de start ook het beschikbare startkoppel van de motor een beperkende factor. Als één of meerdere vragen daarom met 'ja' worden beantwoord, overweeg dan het gebruik van een frequentieregelaar. Als alle bovengenoemde vragen met 'nee' kunnen worden beantwoord, dan kan het toepassen van een SIRIUS 3RW softstarter voordelig zijn.

SIRIUS 3RW
SIRIUS 3RW

Stap twee is het bepalen van het juiste producttype. Vanwege het beperkte startloopkoppel kan een softstarter namelijk niet simpelweg op basis van het motorvermogen worden geselecteerd. Voor een goede selectie zijn wat meer applicatiegegevens nodig, typisch: de netspanning- en frequentie (meestal 400V, 50Hz in West-Europa), de motorgegevens (vermogen, nominale stroom, toerental), het applicatietype (bijvoorbeeld: pomp, ventilator of transportband) en het vereiste aantal starts per uur. Met deze informatie kan doorgaans de benodigde SIRIUS 3RW softstarter worden bepaald of berekend. Dit is van cruciaal belang, want het kan nodig zijn om een grotere softstarter toe te passen dan dat de datasheets doen vermoeden.

Siemens STS-tool
Siemens STS-tool

Dat lijkt allemaal behoorlijk gecompliceerd, zeker wanneer dit niet dagelijkse praktijk is. Gelukkig biedt Siemens uitkomst in dit proces. Onze gratis STS-tool (Simulation Tool for Softstarters) biedt een stapsgewijze begeleiding bij het selectieproces en selecteert op basis van de ingevulde gegevens en parameters de meest geschikte SIRIUS 3RW softstarters. De selectie kan worden verfijnd met omgevingsdetail, zoals installatiehoogte en temperatuur en specifieke producteisen. Denk hierbij aan certificering, safety, temperatuurbewaking van de motor (thermistor, PTC) of specifieke functies. Ook kan de tool een advies uitbrengen over de benodigde kortsluitbeveiliging, er zijn geteste combinaties met bijbehorende kA-waarden beschikbaar voor zowel IEC- (coördinatietype 1/2) als UL-normering.

Mocht er toch nog twijfel zijn, dan staan wij voor jou klaar. Zo vereenvoudigen we jouw dagelijks werk, besparen we kosten en stress achteraf en verhogen we de professionaliteit van jouw aandrijving.

Als je nog vragen hebt over de SIRIUS 3RW softstarters of graag een training zou willen volgen over de STS-tool, neem dan contact op met jouw contactpersoon.

Meer informatie? Download hier de brochure

 
Privacy Statement*
 

Meer informatie over de softstarters van Siemens?