Nieuws

Siemens 3VA2 vermogensautomaten met Condition Monitoring

Siemens 3VA2 vermogensautomaten
Siemens 3VA2 vermogensautomaten met Condition Monitoring
Een betrouwbare stroomvoorzieining is absoluut essentieel voor de beschikbaarheid van economische systemen, digitale data, cruciale bedrijfsprocessen en is onmisbaar in het tijdperk van digitalisering.

SiemensEen betrouwbare stroomvoorzieining is absoluut essentieel voor de beschikbaarheid van economische systemen, digitale data, cruciale bedrijfsprocessen en is onmisbaar in het tijdperk van digitalisering. Het vormt de basis van het moderne leven. De kosten veroorzaakt door een storing of uitval kunnen kritiek zijn voor onze samenleving of bedrijfsvoering. Regulier onderhoud is een noodzaak ter voorkoming van uitval en storingen, het begint met plannen.

De klassieke aanpak

Bij reactief onderhoud van de stroomvoorziening worden maatregelen genomen als een component dreigt uit te vallen of inmiddels defect is ("run-to-failure"). Hierbij kan een geheel systeem uitvallen. De beschikbaarheid van het systeem hangt dan af van hoe snel reserveproducten ter plaatse zijn en of benodigd personeel beschikbaar is. Een uitdaging gezien de huidige crisis. Het is verrassend hoe hoog de economische schade veroorzaakt door stroomuitval daadwerkelijk kan zijn.

Siemens 3VA2 Vermogensautomaten

Conditiebewaking in het stroomdistributiesysteem

Preventief onderhoud en het monitoren van de stroomvoorziening zorgt ervoor dat deze zo betrouwbaar mogelijk is. Er zijn innovatieve oplossingen nodig om te voldoen aan de hedendaagse eisen op het gebied van een verhoogde en betrouwbare systeembeschikbaarheid. Verhoogde systeembeschikbaarheid heeft een prijs. De kosten van uitval daarentegen zijn vaak veel hoger dan de extra investering.

Een slimme automaat weet wanneer onderhoud nodig is

Siemens 3VA2 gesloten vermogensautomaten worden gebruikt als hoofdautomaat en vormen de basis in kleinere tot middelgrote energiedistributiesystemen en besturingspanelen. Daarnaast zijn deze vermogensautomaten vaak uitgebreid met verschillende beveiligingstaken, het meten van het energieverbruik en het inzichtelijk maken hiervan door middel van communicatie naar energiemanagementsystemen.

Het portfolio van Siemens 3VA2 vermogensautomaten met display ETU's zijn uitgebreid met de Condition Monitoring functie. Een innovatieve functie waarmee de vermogensautomaten zichzelf bewaken en aangeven wat de huidige levensduur is.

Door middel van Condition Monitoring kunnen onderhoudsmaatregelen worden gepland op basis van de werkelijke toestand, zodat het risico op onverwachte storingen aanzienlijk wordt geminimaliseerd. Het risico op downtime en bijbehorende hoge kosten neemt af.

Na elke schakelcyclus of trip van de 3VA2 vermogensautomaten verandert de status van de hoofdcontacten, waarna de automaatconditie telkens opnieuw wordt bepaald. De 3VA2 registreert zelf alle benodigde parameters en het gebruiksgedrag. Een gepatenteerd algoritme gebruikt deze data en berekend vervolgens de automaatconditie en geeft de resterende levensduur aan. De automaatconditie en de levensduurindicatie worden realtime gepresenteerd op zowel het display als de communicatiebus, zodat de actuele stand altijd inzichtelijk is en onderhoud kan worden gepland.

Voordelen 3VA2 Condition Monitoring

  • Geoptimaliseerde beschikbaarheid van de energiedistributie
  • Predictive maintenance
  • Verbeterde organisatie van personeels- en materiaalkosten
  • Minder tijd en kosten voor onderhoud

Ervaar de voordelen van een betrouwbare systeembeschikbaarheid en plan onderhoud efficiënt en preventief met Siemens 3VA2 gesloten vermogensautomaten.

Bekijk de 3VA2 vermogensautomaten van Siemens in onze Portal.