Nieuws

Rittal's verwarmingselement voor jouw schakelkast

Rittal Verwarmingselement
Rittal Verwarmingselement
Rittal's verwarmingselement voor jouw schakelkast
Staat een schakelkast buiten? Dan vormen vorst en condensatie een gevaar voor de elektronica. Ook bij schakelkasten die binnen staan kan condensvorming optreden.

RittalStaat een schakelkast buiten? Dan vormen vorst en condensatie een gevaar voor de elektronica. Ook bij schakelkasten die binnen staan kan condensvorming optreden.

Dit kan je voorkomen door middel van effectieve verwarming. Met een verwarmingselement creëer je een minimale bedrijfstemperatuur in de schakelkast en bescherm je de elektronica tegen vorst en condensvorming, ook als de schakelkast is uitgeschakeld (bijvoorbeeld 'nachts).

Compacte elektronica

Vanzelfsprekend wil je dat de elektronische componenten in jouw schakel - of besturingskast optimaal (blijven) functioneren. Daarvoor is een goed geklimatiseerde behuizing wel een eerste voorwaarde. De toegepaste elektronica wordt namelijk steeds compacter en daardoor ook steeds gevoeliger voor externe invloeden als vorst en vocht. Een verwarmingselement biedt de gewenste bescherming. Zoals gezegd voorkomt een verwarmingselement condensvorming in schakel- en besturingskasten die binnen staan bij bedrijven. Daarnaast wordt het de laatste jaren steeds gangbaarder om schakelkasten ook buiten te plaatsen, bijvoorbeeld voor:

  • verkeersregelinstallaties;
  • pixelborden boven de snelweg;
  • de regeling van het waterniveau van een sloot;
  • het telefoonnetwerk dat steeds verder wordt uitgebreid.

Dit is mede mogelijk dankzij de toepassing van kastverwarming. Onze verwarmingselementen zorgen voor een minimale bedrijfstemperatuur in de installatie, ook als de omgevingstemperatuur extreem laag is bij vorst, of als de installatie is uitgeschakeld.

Thermostaat of hygrostaat?

Een verwarmingselement zal ook bij de vorst de gewenste bedrijfstemperatuur in de behuizing creëren als je het element aansluit op een thermostaat. Deze thermostaat schakelt het verwarmingselement automatisch in en uit, zodat de temperatuur in de behuizing in elke situatie op de ingestelde waarde wordt gehouden.

Om de behuizing ook vrij van condens te houden, is een combinatie van een thermostaat en een hygrostaat aan te raden. De hygrostaat wordt hierbij ingesteld op de maximale luchtvochtigheid die in de behuizing mag optreden. Bij het overschrijden van deze waarde schakelt de hygrostaat de verwarming in totdat de luchtvochtigheid onder de ingestelde waarde komt. De thermostaat zorgt ervoor dat het niet te warm wordt in de behuizing. Belangrijk is wel dat het verwarmingselement op de juiste plek in de behuizing wordt gemonteerd.

Wil je de verwarmingselementen van Rittal bekijken?