Blog
Rittal en Van Egmond Groep over het belang van klimatisering van de schakelkast
Het belang van klimatisering van de schakelkast
Edgar Hoogakker van Rittal en Peter Köster van Van Egmond Groep zijn samen in gesprek gegaan om het belang en de mogelijkheden van klimatisering van de schakelkast te bespreken.

Edgar Hoogakker van Rittal en Peter Köster van Van Egmond Groep zijn samen in gesprek gegaan om het belang en de mogelijkheden van klimatisering van de schakelkast te bespreken. Gezamenlijk vertellen ze graag meer over wat er bij komt kijken, welke aspecten men nog wel eens vergeet en wat de twee partijen in samenwerking voor jou kunnen betekenen.

Edgar Hoogakker - Peter Köster
Edgar Hoogakker - Peter Köster

 

Wanneer kunnen zich problemen voordoen bij de schakelkast met betrekking tot klimatisering?

Wellicht herken je het; de temperaturen stijgen en buiten en in je bedrijfshal wordt het warmer en warmer. Misschien fijn voor jezelf, maar de schakelkasten lijken hier meer moeite mee te hebben. Componenten werken niet meer naar behoren en een storing in je productieproces is ook niet uitgesloten.

Het is zeker geen prettige, maar ook geen ondenkbare situatie. Het goed klimatiseren van jouw schakelkasten is hierin de oplossing.

Wat houdt kast klimatisering in?

Bij het klimatiseren van een schakelkast denkt men al vaak aan koeling, maar klimatisering is meer. Ook het verwarmen en voorkomen van condensvorming moet niet worden vergeten. Met verschillende producten kunnen we de componenten in de kast beschermen tegen de verschillende omgevingsomstandigheden als hitte, kou en vocht.

Waarom is het van belang?

Wanneer de schakelkast buiten is geplaatst of in een bedrijfshal en de temperaturen stijgen, is het belangrijk dat jouw kasten zijn voorzien van een goede klimatisering. Wanneer je de componenten in de kasten niet goed beschermd tegen bijvoorbeeld de extreme warmte, kan de levensduur van jouw componenten verkort worden en kan je onnodige vervangingskosten krijgen. Met een juiste klimatisering verleng je dus de levensduur van de componenten en verhoog je de betrouwbaarheid van je proces.

Met een juiste klimatisering verleng je dus de levensduur van de componenten en verhoog je de betrouwbaarheid van je proces

Wat wordt snel vergeten op het gebied van het klimatiseren van de schakelkast?

De plaats van de kast

De basis van het ontwerpen van schakelkasten begint al bij de engineering. Er moet vanaf het begin goed nagedacht worden over waar de kast geplaatst zal worden en welke factoren er daar meespelen, zoals de omgevingstemperatuur. Vervolgens is het bij groei binnen een organisatie belangrijk dat ook de beschikbare ruimte voor de schakelkasten hierin worden meegenomen. Wanneer een hal namelijk steeds voller wordt gezet met schakelkasten, heeft dat niet alleen effect op de ruimte. De ruimte zal zelf steeds warmer worden door de warmte die de kasten kwijt moeten, dus ook de ruimte van de kasten zal voorzien moeten zijn van een goede klimatisering door deze bijvoorbeeld goed te ventileren.

Het onderhouden van de schakelkast en koeling

Naast het plaatsen van de schakelkasten is ook het juist onderhouden ervan erg belangrijk. Zo kan je al een groot verschil maken door de filtermatten van de ventilatoren en roosters te vervangen en dan het liefst op het juiste moment, voor de warmere periode aanbreekt, nu dus! Ben je te laat met het vervangen van de filtermatten, dan kan dit leiden tot storing.

De hotspots in de kast

Het kan voorkomen dat de kast wel voorzien is van de juiste ventilatie, maar dat deze net niet optimaal functioneert. De koele lucht kan dan niet alle plekken in de kast bereiken en de warmte zal zich vervolgens ophopen. We noemen deze punten ‘hotspots’. Deze hotspots kunnen verholpen worden met interne ventilatoren die gericht ventileren om de warmte kwijt te kunnen.

Rittal Klimatisering

Een handige checklist om niet te vergeten en regelmatig te herhalen

  • Zorg ervoor dat de filtermatten schoon zijn of, wanneer nodig, worden vervangen
  • Controleer of de schakelkast goed afsluit
  • Controleer of de wartelplaten goed gemonteerd zijn
  • Houd de kast zoveel mogelijk gesloten
  • Meet de temperatuur in de kast

 

Wat kunnen Rittal en Van Egmond Groep hierin betekenen voor jou?

Door de kennis op het gebied van paneelbouw te combineren met kennis van producten voor klimatisering, kunnen Rittal en Van Egmond Groep jou voorzien van passend advies voor jouw situatie.

Daarbij kan er ook een efficiencycheck worden uitgevoerd. Via deze check wordt er inzichtelijk gemaakt welke producten er momenteel al zijn in jouw situatie, worden de gegevens hiervan verwerkt en krijg je op basis daarvan een advies voor 5 jaar. In dit plan wordt aangegeven welke producten op welk termijn vervangen moeten worden, wat de kosten hiervan zullen zijn en welke besparingen je hier uiteindelijk ook mee maakt.

De producten Rittal

Ben je benieuwd naar de producten van Rittal die jou kunnen helpen bij de klimatisering? Bekijk deze dan in onze Portal.

Naar de Portal

Kunnen we jou helpen met de klimatisering van de schakelkasten of vragen beantwoorden?