Blog
Overspanningsbeveiliging
Overspanningsbeveiliging: voorkom schade door blikseminslag
Onweer is een indrukwekkend natuurverschijnsel dat mooie beelden kan opleveren. Echter kan het ook erg veel problemen met zich meebrengen. Directe of indirecte inslag kan namelijk gevolgen hebben voor jouw installaties en elektrisch apparatuur.

Onweer is een indrukwekkend natuurverschijnsel dat mooie beelden kan opleveren. Echter kan het ook erg veel problemen met zich meebrengen. Directe of indirecte inslag kan namelijk gevolgen hebben voor jouw installaties en elektrisch apparatuur en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Waar moet je bij je installaties rekening mee houden en hoe kan overspanningsbeveiliging jou helpen? We vertellen je graag meer.

Hoe zorgt blikseminslag voor schade?

Om te kunnen begrijpen welke gevolgen blikseminslag voor jou en jouw bedrijf kan hebben, is het goed om te weten dat bliksem op verschillende manieren kan inslaan. Dit kan ervoor zorgen dat jouw apparatuur niet meer naar behoren werkt.

Directe blikseminslag

Bij directe blikseminslag slaat de bliksem direct in bij een pand en zoekt vervolgens via constructies, maar ook via leidingen en buizen zijn snelste weg weer naar de aarde. Hierbij kunnen kabels direct geraakt worden, wat ervoor kan zorgen dat de spanning voor een korte duur veel te hoog wordt. Dit zal als gevolg hebben dat de elektrische apparatuur die hierop is aangesloten defect raken of ernstig verouderen.

Indirecte blikseminslag

Bij indirecte blikseminslag slaat de bliksem niet direct in op jouw pand, maar in de omgeving van het pand. Ondanks dat de bliksem hierbij niet direct in aanraking komt met jouw installaties en/of elektrisch apparatuur, kan dit wel tot schade leiden. De inslag zorgt er namelijk voor dat de spanning in jouw elektrische en IT-installatie wordt verhoogd en deze kan vervolgens via leidingen en kabels in  of boven de grond ook bij jouw apparatuur en installaties uitkomen. Indirect zorgt de bliksem dan ook bij jou voor schade. Deze schade wordt indirecte schade genoemd.

Wolk tot wolk ontlading

Behalve dat indirecte blikseminslag in de omgeving van jouw pand kan inslaan, kan er ook sprake zijn van wolk tot wolk ontlading. Zoals de term al doet vermoeden, slaat de bliksem hierbij van de ene wolk in bij de andere. Dit wordt ook wel horizontale ontlading genoemd. We spreken dan bij inslag tussen wolk en aarde dan ook over verticale ontlading.

Deze vorm van ontlading kan gevolgen hebben, omdat de grond een tegenlading zal geven als reactie op de lading van de onweerswolken. Wanneer de lading tussen de wolken bij inslag verandert, verandert de lading in de grond mee. Leidingen die in de grond liggen waar deze verschuiving plaatsvindt, zullen de lading overnemen en dit kan tot schade leiden. Voornamelijk langere leidingen tussen bijvoorbeeld twee gebouwen in, zijn hier gevoelig voor.

Risico's en aandachtspunten binnen de industrie

Hoewel blikseminslag overal schade kan veroorzaken, lichten we in dit artikel de risico’s binnen de industrie verder uit. Zo zijn er verschillende installaties en plekken van apparatuur die extra aandacht vragen, zoals een wagenpark van elektrische auto’s en oplaadpalen, een dak vol zonnepanelen en elektrische apparatuur die aan de buitenkant van het pand zijn bevestigd.

Apparatuur aan de buitenkant van het pand

Voor het in kaart brengen van wat er rondom jouw pand en installatie gebeurt, is de kans groot dat er camera’s, deurbellen, deurcommunicatie en overige informatieverwerkingsapparatuur is geïnstalleerd. Goed voor de veiligheid, maar daarbij wel een extra risico op schade bij blikseminslag. Daarnaast beschikken grotere panden ook over installaties voor het klimatiseren binnen het pand, met daarvoor units op de daken en denk ook aan niveaumelders en roerwerken die op voorraadtanks zijn gemonteerd.

Vaak zijn de kabels bij deze apparatuur zo verwerkt dat ze vanuit de buitenkant van het pand naar binnen lopen. Het risico dat de bliksem inslaat op apparatuur buiten is automatisch wat groter en door de loop van de kabels, kan het ook binnen bij overig apparatuur schade aanbrengen.

Zonnepanelen

Jaarlijks worden er steeds meer zonnepanelen geïnstalleerd. Ook bij bedrijfspanden zie je steeds meer dat er plek wordt gemaakt voor het plaatsen van de panelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van panelen op een plat dak van een pand. Een goede ontwikkeling, maar de panelen moeten bij plaatsing wel goed en compleet geïnstalleerd worden om schade bij blikseminslag te voorkomen of te beperken.

Elektrisch wagenpark

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Niet gek dus dat er een toename is in laadpalen; ook bij bedrijven. Bij het installeren van de laadpalen is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de kans op blikseminslag. Doordat de laadpalen voornamelijk buiten geplaatst worden, zijn ze extra gevoelig voor de schade van bliksem.

Wanneer de bliksem inslaat bij de laadpalen, kunnen deze beschadigen. Wanneer er op dat moment een auto aan het opladen is, kan deze ernstige schade oplopen of zelfs total loss raken. Een situatie die je het liefst wilt voorkomen.

Groei van pand/installaties

Wanneer bedrijven groeien en daarbij het pand of installaties worden uitgebreid, wordt er vaak vergeten om ook de beveiliging rondom bliksem mee te laten groeien. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan uitbreiding van je machines en installaties. Wanneer je meer installaties en machines aansluit moet je er echter ook rekening mee houden met de toename van mogelijke gevaren van overspanning.

Een ander voorbeeld is dat er een extra pand met een huidig pand wordt aangesloten. Hierbij kan het voorkomen dat kabels ondergronds van pand A naar pand B lopen. Hierbij is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de aarding en overspanningsbeveiliging van deze kabels.

Onderhoud

Naast dat het belangrijk is om een goede beveiliging tegen bliksemschade in te richten, is het juist onderhouden van de beveiliging net zo belangrijk. Melders moeten dan ook regelmatig worden gecontroleerd of deze nog wel werken zoals dat verwacht wordt. Het kan namelijk zo zijn dat deze componenten al eens zijn aangesproken, omdat de bliksem ergens is ingeslagen en vervolgens niet meer naar behoren werken. Het is belangrijk dat je de beveiliging regelmatig controleert om schade te voorkomen.

Overspanningsbeveiliging

De overspanningsbeveiliging is een onmisbaar component om jouw installaties en apparatuur te beschermen tegen de schade van blikseminslag. De beveiliging beschermt bij zowel directe inslag als bij indirecte inslag. Hierdoor zal het op vele vlakken de uitkomst zijn voor een goede bescherming.

Hoe werkt een overspanningsbeveiliging?

Bij een inslag van bliksem is er sprake van hoge piekspanningen (overspanning). Die spanningen zijn dan groter dan dat jouw installaties en apparatuur aankan. Uitkomst: de installatie loopt schade op. Met een overspanningsbeveiliging vorm je een laag voor je apparatuur waar de overspanning niet doorheen kan. Simpel gezegd zal je apparatuur niet in aanraking komen met de overspanning en zal het dus geen schade oplopen.

Welke typen overspanningsbeveiligingen zijn er?

Om de apparaten op verschillende plekken en in verschillende mate de juiste bescherming te kunnen bieden tegen overspanning, zijn er verschillende typen beveiligingen die elk een eigen toepassing hebben.

Type 1 (grofbeveiliging)

Deze beveiliging beveiligt de hoofdvoeding. Het kan voor een korte duur veel stroom voeren en beveiligt zo installaties.

Type 2 (middenbeveiliging)

beveiligt jouw apparatuur tegen overspanning bij blikseminslag, maar ook tegen eventuele restspanning die over de type 1 beveiliging heen komt.

Type 3 (fijnbeveiliging)

De fijnbeveiliging is perfect voor het beveiligen van gevoelige apparatuur. Omdat dit type niet gemaakt is voor grotere hoeveelheden stroom, wordt sterk aangeraden deze altijd samen met type 2 te gebruiken.

type 3

Bekijk dit product

Combinatie afleider

Vaak wordt er een combinatie afleider gebruikt voor type 1 en type 2.

 

Combinatie afleider

Bekijk dit product

Het juist aansluiten van de overspanningsbeveiliging

Bij het ontwerpen van de beveiliging moet je ervoor zorgen dat alle kabels, apparaten en installaties worden aangesloten op deze beveiliging. Ook bijvoorbeeld de kabels die hierbij indirect verbonden zijn, mogen daar niet bij vergeten worden. Echter is het hierbij ook van belang welke vorm van beveiliging er gebruikt wordt.

Zo wordt type 1 doorgaans geïnstalleerd in de hoofdverdeler, type 2 vaak in hoofdverdelingen én onderverdelingen en wordt type 3 dichtbij gevoelige apparatuur dat het moet beschermen.

Oplossingen van Van Egmond Groep

Uitgebreid aanbod

Bij Van Egmond Groep hebben we een uitgebreid assortiment aan producten rondom overspanningsbeveiliging. Binnen het aanbod vind je verschillende vooraanstaande leveranciers die producten ontwikkelen van een goede kwaliteit voor jouw toepassingen.

Benieuwd naar ons gehele aanbod in overspanningsbeveiliging? Bekijk het aanbod in onze Portal.

Naar de Portal

Advies op maat

Naast dat wij bij Van Egmond Groep over de juiste producten beschikken, hebben wij ook de nodige kennis in huis. Deze kennis en onze ervaringen zetten wij graag in om jou verder te helpen met jouw vraagstuk en bij het ontwikkelen van een passend advies. Zo kunnen wij op basis van een overzicht van de bekabeling die in en uit gaat een conceptplan maken met een selectie van de best passende producten voor jouw toepassing.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?