Nieuws

Nieuw: soft starter Altivar ATS130 van Schneider Electric

Schneider Electric
Nieuw: soft starter Altivar ATS130 van Schneider Electric
Om te voorkomen dat er bij het opstarten van elektromotoren beschadigingen aan de motor ontstaan, is het belangrijk om te kijken naar een veilige startmethode. Dit kan met behulp van een soft starter of een frequentieregelaar.

In de Nederlandse industrie worden op grote schaal elektromotoren toegepast voor het aandrijven van verschillende industriële toepassingen. Denk hierbij aan pompen, compressoren, ventilatoren, transportbanden, hijsinstallaties, lifttoepassingen en hydrauliek. Om te voorkomen dat er bij het opstarten van elektromotoren beschadigingen aan de motor ontstaan, is het belangrijk om te kijken naar een veilige startmethode. Dit kan met behulp van een soft starter of een frequentieregelaar. 

Soft starter of variabele toerentalregeling

Soft starter

De keuze voor het toepassen van een soft starter of een frequentieregelaar is in de meeste gevallen afhankelijk van de toepassing. Soft starters worden het meest toegepast bij industriële toepassingen waarnbij het opvoeren van het toerental hoofdzakelijk nodig is bij het starten of stoppen van een motor of wanneer een geleidelijke start nodig is om pieken in het koppel en spanning te voorkomen. 

Een beperkte startstroom en progressieve spanningstoename zorgt ervoor dat de motor geleidelijk op snelheid wordt gebracht tot en met het maximale toerental. Slijtage aan de motor en belasting van het elektrische netwerk wordt op deze manier verminderd.  

Frequentieregelaar

Een frequentieregelaar is een type motorregelaar die het toerental van de motor kan regelen tijdens de start- en stopcyclus maar ook gedurende de bedrijfscyclus. Naast een gecontroleerde start, stop en versnelling biedt een frequentieregelaar ook een dynamische koppelregeling tijdens de werking van een motor.  Frequentieregelaars worden dan ook het meest toegepast bij applicaties waarbij het gewenst is om afhankelijk van de beoefte en de toepassing te kunnen variëren in het toerental en het vermogen van de motor. 

Altivar Soft Starter ATS01: compacte soft start/ soft stop oplossing voor motoren tot 15kW 

Dynamische toerentalregeling is een groot voordeel van frequentieregelaars. Frequentieregelaars zijn echter vaak ook een stuk duurder dan een Soft Starter. Wanneer het voor de toepassing niet noodzakelijk is om te kunnen variëren in het toerental van de motor en er enkel stroombeperking tijdens de start vereist is, kan in veel gevallen een Soft Starter een meer rendabele en compacte oplossing zijn. 

Met de Altivar Soft Starter ATS01 biedt Schneider Electric een uitermate compacte soft start/ soft stop oplossing voor eenfasige of driefasige asynchrone motoren van 0,37 tot 15 kW (32 A). De ATS01 verbetert de startprestaties van motoren door ze geleidelijk, soepel en gecontroleerd te laten starten en helpt mechanische schokken te voorkomen die slijtage veroorzaken. De Altivar Soft Starter ATS01 is compact, eenvoudig te installeren en kan naast elkaar worden gemonteerd. 

Schneider Electric

Altivar Soft Starter ATS130: veel meer dan een vermogensuitbreiding van de ATS01 

Met de introductie van de nieuwe serie Altivar Soft Starter ATS130 breidt Schneider Electric het vermogensbereik van de ATS01 uit tot 55kW (105 A) met behoud van het compacte formaat en vele extra voordelen: 

De beste startmogelijkheden in zijn klasse  

De Altivar Soft Starter ATS130 bereikt één van de breedste startcycli in zijn categorie, wat bijdraagt aan een betere beschikbaarheid van de machine bij het starten. De optionele ventilator verbetert de bedrijfscycli/uur en vermenigvuldigt deze met maximaal 2 vergeleken met natuurlijke convectie, waardoor uw Soft Starter niet over gedimensioneerd hoeft te zijn voor veeleisende toepassingen. 

Preventief onderhoudsvrij 

De EverLink voedingsklemmen van de ATS130 zorgen voor een stevige verbinding na verloop van tijd. Dankzij het geïntegreerde, gepatenteerde kruipcompensatiesysteem is het niet langer elk jaar nodig om de klemmen opnieuw aan te spannen. Voor stuurdraden zorgt een veercontroleterminal ook voor een levenslange aansluitdruk. 

Robuust in ongecontroleerde industriële omgevingen  

De Altivar Soft Starter ATS130 is bestand tegen zware industriële omgevingen omdat deze voldoet aan chemische klasse 3C3 en mechanische klasse 3S3 volgens IEC 60721-3-3 Ed. 2002 zonder zoutnevel. In een kast die warmer is dan verwacht, zal de oververhittingsbewakingsfunctie helpen overmatige startaantallen te voorkomen, en de interne diagnose zal een gedetecteerde fout rapporteren via een LED aan de voorzijde. 

Eenvoudig uit te breiden naar een soft motor starter oplossing 

De Altivar Soft Starter ATS130 kan gemakkelijk worden geïntegreerd met de bijpassende TeSys Deca stroomonderbreker. Het resultaat is een compacte Soft Starter die in één blok is samengevoegd en kortsluitbeveiliging, thermische motorbeveiliging, faseverlies- en fase-onbalansbeveiliging biedt, samen met softstart- en stopfuncties. De ATS130 motorstarter heeft dezelfde breedte als een DOL motorstarter, 55 of 81 mm en is ook compatibel met een kastdiepte van 200 mm. 

In combinatie met TeSys Deca frame 3 en 4 thermische magnetische vermogensschakelaars biedt de Altivar Soft Starter ATS130-serie een alternatief voor een direct online starter en een compacte en geoptimaliseerde oplossing voor motorbeheer die zorgt voor: 
 

  • Hoog startvermogen 
  • Minder stress voor mechanica 
  • Bescherming van het systeem 
  • Energie-efficiëntie 
  • Continuïteit van de service 

 

Altivar Soft Starters ATS130 en ATS01 hebben hetzelfde compacte formaat, dezelfde instellingen en dezelfde functies, zoals soft start, soft stop en boost, om te voldoen aan de vereisten van toepassingen met normale belasting, zoals pompen, ventilatoren, compressoren en transportbanden. 

Meer weten over de soft starter van Schneider Electric?