Nieuws

Motorstarteroplossingen digitaliseren met ABB Novolink

abb
Motorstarteroplossingen digitaliseren met ABB Novolink
Concurrerend blijven door in te spelen op de smart industry revolutie? Dat kan met de kant-en-klare Novolink-modules van ABB voor voorspellend onderhoud.

ABBConcurrerend blijven door in te spelen op de smart industry revolutie? Dat kan met de kant-en-klare Novolink-modules van ABB voor voorspellend onderhoud. Met Novolink dicht ABB de kloof tussen traditionele elektromotoren in de maakindustrie en de ‘slimme machines’. De Novolink-modules worden eenvoudig op bestaande magneetschakelaars voor motorstartapplicaties geklikt, waarna er direct wordt geprofiteerd van de voordelen van digitalisering voor bijvoorbeeld het onderhoud en energiemanagement.

Novolink-modules integreren AF-magneetschakelaars in automatiserings- en slimme productiesystemen. Daarmee maken ze realtime optimalisatie en voorspellend onderhoud mogelijk. De voordelen van Novolink voor de machinebouwer die de eerste stappen zet op het gebied van smart industry zijn omvangrijk. De oplossing kan stapsgewijs worden geïmplementeerd, waarbij vanaf het eerste moment van de technische en economische voordelen wordt geprofiteerd. De modules zijn bovendien voorzien van een intelligente gateway met open protocol OPC-UA, waardoor ze volledig compatibel met elk fabricaat zijn, waaronder de geïntegreerde B&R- softwareomgeving die door veel geavanceerde machinebouwers wordt gebruikt. Daarmee is relevante onderhoudsinformatie in een handomdraai beschikbaar en zijn problemen met belasting of voeding snel opgelost. 

Energie besparen door goed onderhoud

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de mechanische storingen vermijdbaar is. Door motoren goed te onderhouden is het mogelijk om de prestaties en output van de motorsystemen te optimaliseren. Voorspellend onderhoud staat daarom hoog op de agenda van machinebouwers én hun klanten. Om als onderhoudstechnicus de vruchten te kunnen plukken van voorspellend onderhoud, moeten aangesloten belastingen, elektrische metingen en andere belangrijke onderhoudsvariabelen, continu worden bewaakt en gerapporteerd. Novolink vormt hier de schakel tussen elektromotoren en automatiseringssystemen en intelligente productiesystemen. Met de realtime gegevens en analyses kunnen klanten hun operationele efficiëntie verbeteren en energiebesparingen realiseren. 

Kant-en-klare oplossing

Het aansluiten van magneetschakelaars met Novolink is eenvoudig. Zo wordt de SFM1 module met een 24V DC spoel rechtstreeks vastgeklikt op een magneetschakelaar AF09 tot AF96 van de AF-serie. Speciale bekabeling is hiervoor niet nodig. De module is naadloos geïntegreerd in elke PLC met OPC-UA communicatie of met B&R middels X2X, biedt relevante onderhoudstellers en zorgt via een digitale ingang voor bewaking van kortsluitbeveiligingen. Problemen in bijvoorbeeld de belasting of de voeding kunnen zo snel worden opgelost. 

Aan de slag met Novolink van ABB?