Nieuws

Master of Slave: De Modbus RTU communicatiemodule opent nieuwe toepassingen voor de Eaton easyE4 mini PLC

Eaton Modbus RTU easyE4
De Modbus RTU communicatiemodule opent nieuwe toepassingen
Eaton introduceert de Modbus RTU-module als aanvulling op het scala aan communicatiemogelijkheden voor het easyE4 stuurrelais.

EatonEaton introduceert de Modbus RTU-module als aanvulling op het scala aan communicatiemogelijkheden voor het easyE4 stuurrelais. Deze beproefde en veelgebruikte seriële veldbus biedt een open en gestandaardiseerde interface waarmee automatiseringstaken kosteneffectief en eenvoudig kunnen worden geïmplementeerd. Toepassingen zijn te vinden in de traditionele machine- en systeembouw, maar ook in de gebouwautomatisering en - dankzij de DNV-certificering - in de maritieme sector. De module kan snel en eenvoudig worden geconfigureerd met behulp van de intuïtieve programmeersoftware easySoft 7. De easyE4 mini PLC kan zowel als master en als slave unit worden ingezet, waarmee Eaton momenteel de enige fabrikant in de nano PLC-markt is die een kleine controller aanbiedt die ook als Modbus RTU master kan worden gebruikt.

Client- en serverfunctionaliteit

De nieuwe Modbus RTU module voor de easyE4 biedt nog een andere mogelijkheid om het stuurrelais flexibel in verschillende communicatiestructuren te integreren: naast een easyNet interface, via de programmeerpoort, biedt het basisapparaat Modbus TCP client- en serverfunctionaliteit. Dit betekent dat de geïntegreerde Modbus TCP interface ook kan worden gebruikt wanneer een Modbus RTU module parallel is aangesloten. Als gevolg hiervan kan de easyE4 gemakkelijk gegevens verzamelen van meetapparatuur op veldniveau met behulp van de Modbus RTU en de gegevens doorgeven aan hoger gelegen besturingsoplossingen via Modbus TCP.

Master of slave

De Modbus RTU-communicatiemodule en het netwerk worden geconfigureerd met de programmeersoftware easySoft 7 vanaf versie 7.40. Hiermee wordt de mini PLC ook als Modbus RTU master of slave ingesteld. Bij de instelling als master heeft de easyE4 toegang tot de procesgegevens, statusinformatie en parameterinstellingen van de aangesloten Modbus RTU-modules. Gegevensverwerving en programmering kunnen onafhankelijk van het merk worden uitgevoerd, wat betekent dat ook Modbus RTU-apparaten van derden kunnen worden geïntegreerd.

Eaton Modbus RTU easyE4

Uniforme uitstraling

De communicatiemodule wordt eenvoudig geïnstalleerd via een speciale connector aan de linkerkant van het easyE4-basisapparaat. Met een breedte van slechts 2 HP (35 mm) zijn de afmetingen vergelijkbaar met die van de andere, slanke easyE4-uitbreidingsmodules. Dit maakt het onderwerp van het besturingspaneel eenvoudiger en compacter en zorgt voor een uniforme uitstraling. Indien nodig kunnen ook extra uitbreidingsmodules aan de rechterkant van het basisapparaat worden aangesloten.

Wil je meer weten over de Modbus RTU-module van Eaton?