Blog
Kabel
Industriële bekabelingsconcepten: waar moet je op letten?
Binnen de industrie wordt er uiteraard ook veel met kabels aangesloten, qua bekabeling ten opzichte van de gebouwgebonden installaties vallen er enkele verschillen op.

Binnen de industrie wordt er uiteraard ook veel met kabels aangesloten. Qua bekabeling ten opzichte van de gebouwgebonden installaties vallen er enkele verschillen op. We leggen je deze verschillen graag voor.

  • De industrie zal voornamelijk met de NEN60204-1 werken, terwijl de gebouwgebonden installatie met de NEN1010 te maken zal hebben. Hierdoor valt bijvoorbeeld de machinebekabeling niet rechtstreeks onder de CPR-richtlijn, maar is de omgevingstemperatuur vaak wel hoger. Dat geeft vervolgens weer andere uitdagingen.
  • Machinebekabeling zal over het algemeen soepel worden uitgevoerd in verband met bewegingen, trillingen en beperkte ruimtes in de machines.
  • Bij veel signalen wordt met lagere spanningen gewerkt, waardoor er ruimte is om met dunnere isolatie en kleinere connectoren te werken.
  • Afgeschermde kabels hebben in de industrie meer een EMC-functie en wordt mindere mate voor mechanische bescherming gebruikt. Dit stelt ook andere eisen aan de kabelopbouw.
  • Veel machines worden in hun economisch bestaan nog weleens verplaatst. Terwijl de installatie in een gebouw vaak een levensduur van vaak meer dan 30 jaar heeft. Hierdoor kan het interessant zijn om de bekabeling van machines demontabel (met connectoren) uit te voeren. Ook zijn machines vaak modulair, waardoor ook connectoren erg praktisch zijn.
  • In bewegende delen van machines en bij robottoepassingen worden ook hoogflexibele kabels toegepast.

Al met al is industriële bekabeling eigenlijk niet meer te vergelijken met gebouwgebonden bekabeling. Voor machinebekabeling zijn er in de loop van de tijd dan ook steeds betere en meer productlijnen bijgekomen, toegespitst op de industrie.

Om de best passende oplossing voor jou te vinden, kunnen wij je een merkonafhankelijk advies geven.

Vind direct jouw bekabelingsoplossing

Stuurstroomkabels

 

Installatiekabels

 

Purkabels

 

Neopreenkabels

 

Kunnen we jou verder helpen bij jouw toepassing?