Blog
Valentijn header
Industriële Automatisering: productieomgeving koppelen naar ERP
Een veelvoorkomende vraag die ik krijg is het maken van een koppeling tussen de productieomgeving en het ERP-pakket. Door een koppeling wordt een productieorder van een klant automatisch doorgestuurd naar de machine.

Door: Valentijn Kok, Project Engineer bij Van Egmond Groep

Als Project Engineer bij Van Egmond Groep merk ik dat er vanuit productiebedrijven steeds meer vraag is naar automatiseringsoplossingen, waarbij de nadruk verschuift naar software en data. Processen zoals het voorraadbeheer, het maken van planningen en het verwerken van klantorders, worden vaak in verschillende pakketten opgeslagen. Via de machines is vaak al (veelal lokale) data beschikbaar. Veel van die data wordt handmatig genoteerd ten behoeve van kwaliteit, onderhoud en orderstatus, waardoor er onnodig veel tijd verloren gaat. Daarnaast is het risico op fouten groot. Door verschillende processen en applicaties met elkaar te koppelen ontstaat er een veel slimmer en betrouwbaarder productieproces.

Download de brochure Industriële Automatisering

Koppeling naar het ERP-pakket of een andere applicatie

Een veelvoorkomende vraag die ik krijg is het maken van een koppeling tussen de productieomgeving en het ERP-pakket. Door een koppeling wordt een productieorder van een klant automatisch doorgestuurd naar de machine. Vervolgens krijgt de machine direct de juiste instellingen en krijg je automatisch een melding als de order klaar is.

Smart Industry Platform (SIP)

Samen met ons software-engineering team ontwikkel ik software voor het aansturen en inzichtelijk maken van machines en processen. Onlangs wilde een klant voor zijn productiebedrijf inzicht in de efficiëntie van zijn machines. Hiervoor hebben we een software-tool ontwikkeld (ook wel ons Smart Industry Platform genoemd), waarmee we de data van de machines kunnen uitlezen, visualiseren en in rapportages weergeven. Deze gegevens kunnen we vervolgens doorsturen naar een ERP-pakket.

Met ons Smart Industry Platform kan de klant op elk moment voor elke individuele machine zien of deze wel of niet in productie is, wat de snelheid van de machine is en hoeveel kWh verbruikt wordt. Deze data wordt uitgelezen, opgeslagen en gevisualiseerd met overzichtelijke grafieken.  

Er zijn steeds meer automatiseringsmogelijkheden om beter inzicht te krijgen in het productieproces en hier sturing aan te geven. Toch blijkt dat veel bedrijven niet goed weten hoe ze data uit de machines krijgen en hoe je van data bruikbare informatie maakt.

Inzicht in actuele productieorder via ERP-koppeling

Een toepassing van ons Smart Industry Platform is bijvoorbeeld het opvragen van de actuele (productie)order van een machine via de ERP-koppeling. Door deze machinekoppeling wordt het grondstofverbruik van 21 verschillende grondstoffen gemeten. Ieder uur wordt het grondstofverbruik teruggestuurd naar het ERP-pakket. Hiermee krijgt de klant realtime per order inzicht in het verbruik en de netto kostprijs. Daarnaast wordt deze informatie gebruikt bij het voorraadbeheer van de grondstoffen.

Voor alle industriële automatiseringsvragen een oplossing

Iedereen heeft het tegenwoordig over digitalisering en Smart Industry of Industrie 4.0. Er zijn steeds meer automatiseringsmogelijkheden om beter inzicht te krijgen in het productieproces en hier sturing aan te geven. Toch blijkt dat veel bedrijven niet goed weten hoe ze data uit de machines krijgen en hoe je van data bruikbare informatie maakt.

Wat ik mooi vind aan Van Egmond Groep, is dat we veel kennis in huis hebben en voor alle denkbare industriële automatiseringsvragen een oplossing hebben. Of het nou gaat om het selecteren van de juiste componenten voor een complete besturingsoplossing, of om het engineeren van hardware- of softwareoplossingen.

Valentijn Kok | Project Engineer bij Van Egmond Groep

Project Engineer bij Van Egmond Groep

Zelf ben ik bij Van Egmond Groep begonnen met het schrijven van software, maar tegenwoordig ben ik als Project Engineer vooral betrokken bij het voortraject en kijk ik samen met de klant en ons team engineers hoe we het project kunnen ontwikkelen. Hierin vind ik het belangrijk om niet alleen te doen wat gevraagd wordt, maar zelf ook goed mee te denken en de klant te ontzorgen. We programmeren niet alleen de machine, maar kunnen ook optimalisatieoplossingen bieden en bijvoorbeeld koppelingen maken met diverse pakketten voor een complete Smart Industry oplossing.

Over Valentijn

Valentijn Kok werkt sinds 2011 bij Van Egmond Groep. Hij heeft veel ervaring opgedaan als onder andere PLC-programmeur en SCADA-programmeur. Als Project Engineer is hij betrokken bij het voortraject van engineeringsvraagstukken en bij de uitvoering en oplevering van de daaruit ontstane projecten.

Download de brochure Industriële Automatisering

Ben je benieuwd hoe we jouw organisatie met onze industriële automatisering kunnen ondersteunen? We sturen je graag digitaal onze brochure waarin we de mogelijkheden verder toelichten! Vul hieronder het formulier in en ontvang de brochure direct in je mailbox.

Benieuwd wat wij met onze industriële automatisering
voor je kunnen betekenen?