Nieuws

Hummel HD-wartels: onmisbare schakels voor veilige voedingsmiddelenproductie

Hummel HD-wartels
Hummel HD-wartels: schakels voor veilige voedingsmiddelproductie
Wartels zijn maar kleine schakeltjes in de voedselveiligheidsketen. Het zou echter een misverstand zijn om deze kabeldoorvoer als onbelangrijk af te doen. De keuze voor de juiste wartel is hierbij echter wel belangrijk.

HummelWartels zijn maar kleine schakeltjes in de voedselveiligheidsketen. Het zou echter een misverstand zijn om deze kabeldoorvoer als onbelangrijk af te doen. Niet voor niets luidt het spreekwoord ‘een keten is zo sterk als de zwakste schakel’. Waar het om gaat, is de juiste wartelkeuze.

Nederlanders consumeren volgens de voedsel- en warenautoriteit per dag 3,1 kilogram aan eten en drinken. Doorgaans is wat we gebruiken veilig, stelt de NVWA. Toch kan er bij de productie van voedingsmiddelen altijd iets misgaan. Bedrijven die voedsel maken zijn daarom verplicht om een voedselveiligheidsplan op te stellen.

Actie tegen de drie gezondheidsbedreigende gevaren

Dit wordt ook wel een HACCP-plan (Hazard Analysis and Critical Control Points) genoemd. In dit plan moet staan hoe de drie gevaren die de gezondheid van een consument kunnen bedreigen, worden bestreden:

  • Microbiologische gevaren: bacteriën, schimmels, virussen en parasieten.
  • Chemische gevaren: schadelijke stoffen, zoals dioxines, zware metalen, schimmelgifstoffen en resten bestrijdingsmiddelen.
  • Fysische gevaren: bijvoorbeeld glas, haren, metaal- of houtdeeltjes.

Het gebruik van hygiënisch ontworpen machines is in de voedingsmiddelenindustrie de manier om microbiologische gevaren te bestrijden. Deze machines moeten voldoen aan de Europese machinerichtlijn.

Deze richtlijn stelt dat materialen glad en gemakkelijk te reinigen moeten zijn, zodat zich nergens vuil kan ophopen.

Wetten, richtlijnen, normen en hygiënezones

De machinerichtlijn is uitgewerkt in zogeheten NEN- en ISO-normen. Die zijn afgestemd op drie zones waar apparatuur kan staan:

  • Hoge hygiënische zone: waar voedsel wordt bereid en waar voortdurend contact met andere stoffen mogelijk is.
  • Gemiddelde hygiënische zones of spatgebied: waar af en toe kans is op contact.
  • Basiszone: waar geen aanraking plaatsvindt.

Materialen die in deze zones worden gebruikt moeten behalve reinigbaar, ook sterk zijn. Er mag geen splinter of schilfer loslaten. In de voedsel- en spatzone geldt bovendien dat materialen corrosiebestendig, niet giftig en niet absorberend moeten zijn.

Omdat deze richtlijnen en normen weinig praktische handvatten bieden, zijn er verschillende organisaties ontstaan die honderden concrete oplossingen hebben bedacht om machines tegelijkertijd voedselveilig te laten zijn en ongevaarlijke om mee te werken.

Hummel - HD-wartels

EHEDG en SafeFoodFactory voor de praktische vertaling van normen

Een voorbeeld van zo'n organisatie is de European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG). Deze organisatie heeft veel ontwerprichtlijnen opgesteld. Het voordeel daarvan is dat wie een veilige kast of machine bouwt, deze richtlijnen kan volgen.

In Nederland is er de SafeFoodFactory. Dit platform, van onder meer schoonmaker, engineers, machinebouwers en voedingsmiddelenbedrijven, maakt zich bijvoorbeeld sterk voor het gebruik van kabelladders. Kabels liggen daar log op en zijn makkelijker schoon te maken dan wanneer ze samengebonden worden.

Minder terugroepacties en lagere reinigingskosten

In de strijd tegen besmetting is het steeds zoeken naar verbeteringen. Als het gaat om kasten voor apparaten in de meest kritische zone zijn elementen als siliconen afdichting en een schuin aflopend dak (waar geen water op blijft staan) niet ongewoon. Fabrikanten willen niet het risico lopen dat ze door besmetting voedsel moeten terugroepen. Een product uit de schappen halen kan naast financiële gevolgen ook gevolgen hebben voor het imago. Bijkomend voordeel van Hygienic Design (HD) is dat reinigen sneller gaat en er minder reinigingsmiddel nodig is.

Maar waar het nog wel eens misgaat, is bij de keuze van de wartel. Standaardwartels zijn misschien iets goedkoper in aanschaf, maar bieden niet de voordelen van de Hummel HD-wartels. Deze wartels zijn goed reinigbaar met schuim of hoge druk en door gebruik van roestvaststaal, afgeronde hoeken en siliconen afdichting hecht er geen vuil aan.

Een HD-wartel is als onderdeel van een totaaloplossing wellicht een klein onderdeel, maar het helpt grote problemen te voorkomen.

Bekijk de HD-wartels van Hummel in onze Portal.