Blog
Digitaliseren
Hoe Van Egmond Groep jouw orderproces optimaliseert
‘’Als elektrogroothandel digitaliseren we steeds meer op de werkvloer, maar ook in de keten van de maakbedrijven wordt steeds meer digitaal gedaan wat digitaal kan’’, zegt Patrick Tijssen, coördinator e-commerce bij Van Egmond Groep.

(foto: Carlo Stevering) (tekst: Carla van der Meer)

Als elektrogroothandel digitaliseren we steeds meer op de werkvloer, maar ook in de keten van de maakbedrijven wordt steeds meer digitaal gedaan wat digitaal kan’’, zegt Patrick Tijssen, coördinator e-commerce bij Van Egmond Groep. ‘’We richten ons als elektrogroothandel op industriële klanten en de maakindustrie. Binnen deze klantengroep industrie is het sinds enige tijd mogelijk om gestandaardiseerd informatie uit te wisselen. Dat kan namelijk met SCSN: Smart Connected Supplier Network.’’

SCSN is onder andere ontstaan uit het innovatieproject Schakels in de Keten, dat deel uitmaakt van het Innovatieprogramma Fabriek van de Toekomst. “Nu nog wordt in het orderproces veel werk handmatig gedaan, maar het is goed om dit te digitaliseren”, aldus Patrick. “Dat kan onder meer met orders, orderbevestigingen, technische productdata, pakbonnen en facturen. Het gebruik van elektronische orderuitwisseling zoals SCSN, reduceert fouten en werkt sneller. Zo sturen we orderbevestigingsinformatie met prijs en leverdatum. Mocht de leverdatum veranderen, dan krijgt de klant daar ook automatisch bericht van. Voor de afdeling administratie bieden we de facturen digitaal aan. Deze gegevens worden automatisch verwerkt in het systeem van de klant. Dit is sneller, betrouwbaarder en voorkomt handmatige acties. Doordat het SCSN-netwerk gestandaardiseerd is, kan met één koppeling heel snel informatie uitgewisseld worden met alle aangesloten bedrijven. Voordeel van deze koppeling is dat er bij de ontwikkeling ERP-pakket-leveranciers uit de maakindustrie betrokken zijn geweest. Hierdoor is het vrij eenvoudig om een aansluiting op het netwerk te maken. Zo is er meteen een groot draagvlak.”

Zo eenvoudig als bellen

Patrick vergelijkt het SCSN-netwerk met het telefonienetwerk. “Met één abonnement kun je iedereen die een telefoon heeft bereiken, ook al is die aangesloten bij een andere provider”, legt hij uit. “De verschillende telefoonproviders hebben onderlinge afspraken gemaakt, zodat iedereen elkaar kan verstaan. SCSN werkt vergelijkbaar. Het is net zo eenvoudig als bellen. Bedrijven uit de maakindustrie zijn via het SCSN-netwerk met elkaar verbonden, zodat zij met alle andere aangesloten bedrijven data en informatie kunnen uitwisselen. Elke klant krijgt daarvoor een eigen nummer; het SCSN-id. Daarmee kunnen ze ons berichten sturen en wij hen. We helpen het de klant makkelijk te maken.” Via de verschillende providers is SCSN makkelijk aan te sluiten en digitaal te koppelen. “Dit is nog maar één aspect van onze dienstverlening”, laat Ilona Meijer, accountmanager bij Van Egmond Groep, weten. “Naast advies en ondersteuning kijk ik met de klant mee waar op dit gebied stappen gemaakt kunnen worden.”

Patrick Tijssen en Ilona Meijer

Werk juist leuker

“Digitaliseren betekent niet minder werk voor de werknemers”, benadrukt Patrick. “Het werk wordt juist leuker omdat het minder leuke werk gedigitaliseerd wordt. Hierdoor is er voor onze medewerkers meer tijd om extra service aan onze klanten te geven. De aanvraag komt automatisch binnen in het ERP-pakket en gaat na controles het proces in. Artikelen die we op voorraad hebben, kunnen we direct leveren. Bij wijzigingen van levertijden worden klanten automatisch geïnformeerd. Overigens kennen we naast SCSN nog meer methodes om digitaal informatie uit te wisselen. Via onze dienstenpagina Digitaal zakendoen op onze website is hier meer informatie over te vinden.”

Dezelfde taal

Bij digitaal zakendoen is het belangrijk om elkaars eenheden te kennen en elkaars taal te spreken. Bijvoorbeeld een klant rekent de hoeveelheid kabel die nodig is uit in meters, maar wij leveren die per ring of per haspel, geeft Patrick aan. Als je dat niet goed afstemt, kun je grote verschillen krijgen. Het is daarom noodzakelijk om dit met de klant af te stemmen.

duurzaam Duurzaam

Van Egmond Groep volgt de ontwikkelingen vanuit diverse disciplines op de voet. We zijn bezig met verduurzaming van de processen, waaronder het elektrificeren van ons wagenpark en het reduceren van verpakkingsmateriaal”, vertelt Ilona. Verder kunnen klanten in onze webshop een duurzame keuze maken door te kiezen voor artikelen met het kenmerk 'Groene selectie'. We helpen bedrijven die een duurzame investering moeten doen. Zo kom ik nog wel eens bij bedrijven waar nog tl-verlichting hangt. We geven hierin advies over duurzame oplossingen. Maar we denken ook met de klant mee op het gebied van one-stop-shopping. Het scheelt enorm als er per dag maar 1 leverancier komt en niet 10 of 12, waarbij elke keer de roldeur open moet. Bovendien scheelt het veel uitstoot door minder transportbewegingen. Via onze kit-leveringen leveren wij de artikelen voor een (deel)project bij elkaar in één krat. De artikelen in deze kratten kunnen wij leveren zonder verpakkingsmateriaal. Het scheelt werk en afvalmateriaal als de onderdelen al uitgepakt zijn. De monteur zet de krat naast zich neer en kan direct aan de slag. De krat is herbruikbaar en komt weer bij ons terug. Ook houden wij bij het vervoer rekening met elektrisch vervoer of met schone diesel.

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Neem dan contact op met Patrick Tijssen via onderstaand contactformulier. Hij helpt je graag! 

Patrick Tijssen