Nieuws

Hoe Eaton ongewenst uitvallen van aardlekschakelaars bij combinaties met frequentieregelaars effectief voorkomt

Eaton Aardlekschakelaars Type F + DM1 frequentieregelaar
Hoe Eaton ongewenst uitvallen van aardlekschakelaars voorkomt
Aardlekschakelaars en frequentieregelaars worden steeds vaker samen geïmplementeerd. Echter, als deze niet compatibel zijn met elkaar, kan deze combinatie eenvoudig leiden tot het ongewenst uitschakelen van de aardlekschakelaar.

EatonAardlekschakelaars en frequentieregelaars worden steeds vaker samen geïmplementeerd. Echter, als de aardlekschakelaar en de frequentieregelaar niet compatibel zijn met elkaar, kan deze combinatie eenvoudig leiden tot het ongewenst uitschakelen van de aardlekschakelaar, met alle gevolgen van dien. Eaton pak dit probleem serieus op en biedt hiervoor een compleet geharmoniseerde oplossing dankzij de Eaton xEffect type F en type Bfq aardlekschakelaars.

Uitdagingen voor machinebouwers

In moderne elektrische apparaten en machines, worden aardlekschakelaars en frequentieregelaars steeds vaker in diverse toepassingen gecombineerd, aangezien aardlekschakelaars een zeer effectief component zijn voor brandpreventie en bescherming tegen elektrische schokken.

Let echter op: Als de aardlekschakelaar en de frequentieregelaar niet compatibel zijn met elkaar, kan deze combinatie eenvoudig leiden tot het ongewenst uitschakelen van de aardlekschakelaar, met alle gevolgen van dien. Deze uitschakeling treedt op bij het gebruik van een frequentie gestuurde aandrijving, omdat deze in normaal bedrijf al een hoge aardlekstroom kunnen veroorzaken door toepassing van interferentiefilters en door de aanwezige leidingcapaciteiten. Deze hoge aardlekstromen, en ten gevolge hiervan het uitschakelen van de aardlekschakelaar, zullen ten aller tijde leiden tot een verminderde beschikbaarheid van de installatie.

Harmonie tussen Eaton aardlekschakelaars en Eaton frequentieregelaars

Eaton pakt dit probleem serieus op en biedt hiervoor een complete oplossing. De afstemming tussen Eatons frequentieregelaars en Eatons aardlekschakelaars is geharmoniseerd. Ongewenst trippen ten gevolge van door het systeem veroorzaakte aardlekstromen, wordt vermeden en een veilige stroomonderbreking is gegarandeerd. Daarom wordt duidelijk aanbevolen, en in veel gevallen al verplicht gesteld, om aardlekschakelaars van het type F of Bfq te gebruiken voor dergelijke aandrijftoepassingen. Hiermee kan je een veilige en betrouwbare werking van de machine bieden en een hoge beschikbaarheid van het proces garanderen.

Door het toepassen van Eaton xEffect aardlekschakelaars type F en Bfq zijn machinebouwers en fabrikanten in staat om apparatuur te ontwikkelen met frequentieregelaartoepassingen die uiterst betrouwbaar zijn en tegelijkertijd een hoog veiligheidsniveau voor de operator en het onderhoudspersoneel garanderen.

Voordelen van de Eaton xEffect aardlekschakelaars type F en type Bfq

 • Betrouwbare bescherming voor machines met 1- en 3-fase frequentieregelaars
 • Verhoogde bescherming door:
  • Detectie van gemengde frequenties
  • Bestand te zijn tegen vlakke DC-reststromen (type F tot 10 mA)
 • Vermindering van ongewenste uitschakeling door:
  • Vertraagde uitschakeling
  • Hoge stootstroomvastheid

Wanneer kies je welke aardlekschakelaar

Eaton xEffect Aardlekschakelaars type F voor 1-fase toepassingen

 

Eaton Aardlekschakelaars type F

De type F aardlekschakelaar is gedefinieerd volgens IEC/EN 62423 en biedt veilige en betrouwbare bescherming tegen sinusvormige aardfoutstromen en pulserende DC-foutstromen (gelijk aan de bekende type A aardlekschakelaar). Echter is deze ook in staat om  aardfoutstromen met gemengde frequenties tot 1kHz (10, 50, 1000 Hz) te verwerken in overeenstemming met de IEC 62423-norm. Dit soort aardfoutstromen met gemengde frequenties kunnen aardlekschakelaars van het type A ongewenst laten afschakelen.

Naast de hierboven vermeldde foutstromen kunnen type F aardlekschakelaars ook vlakke DC-foutstromen tot 10mA verwerken zonder dat de standaard functionaliteit wordt beïnvloed. (Bij type A aardlekschakelaars ligt deze grens al bij 6mA). Tevens hebben ze een tijdvertraagde uitschakeling en een hoge weerstand tegen stroompieken: dit zorgt voor een zeer minimale ongewenste afschakeling en een hoge mate van veiligheid.

De detectie van gemengde frequenties en het bestand zijn tegen vlakke DC-foutstromen tot 10mA stelt de aardlekschakelaar type F in staat om uitstekende bescherming te bieden voor mens en systeem in alle toepassingen die 1-fasige frequentieomvormers bevatten, zoals pompen, ventilatoren, airco's, gereedschap, etc.

Eaton xEffect Aardlekschakelaars type Bfq voor 3-fase toepassingen

 

De aardlekschakelaar type Bfq detecteert (volgens IEC 62423) naast AC- en pulserende DC-foutstromen ook vlakke DC-foutstromen. De speciale aangepaste uitschakelcurve van het type Bfq (niet gevoelig voor door het systeem veroorzaakte aardlekstromen bij hoge frequenties) voldoet aan de specificaties van de aardlekschakelaar type B en voorkomt bovendien ongewenste uitschakeling in industriële toepassingen die 3-fase frequentieregelaars bevatten.

Eaton aardlekschakelaar type Bfq

Benieuwd naar de oplossingen van Eaton?