Nieuws

Het in hoogte verstelbare draagarmsysteem van Rittal

Draagarm Rittal
Draagarm Rittal
Het in hoogte verstelbare draagarmsysteem van Rittal
Verschillende perspectieven voor machines, groot of klein bedieningspersoneel, zittend of staand werken - met het draagarmsysteem van Rittal worden monitoring en bedieningswerkzaamheden optimaal gerealiseerd.

Logo RittalVerschillende perspectieven voor machines, groot of klein bedieningspersoneel, zittend of staand werken - met het draagarmsysteem van Rittal worden monitoring en bedieningswerkzaamheden optimaal gerealiseerd.

De interface tussen de machine en de mens, degene die de machine bediend, is vaak door middel van een aan een draagarmsysteem gemonteerde bedienbehuizing of bedienunit. Het draagarmsysteem zorgt ervoor dat de afstand vanaf de besturingsunit of machine tot degene die de bediening doet, overbrugd wordt. De bediening van de machine wordt vaak door verschillende engineers gedaan, die elk een eigen optimale bedienhoogte hebben. Dan is het prettig als het bedienvlak flexibel en eenvoudig op de juiste hoogte in te stellen is, zonder mechanische aanpassingen.

De nieuwe draagbuis van Rittal is in hoogte verstelbaar. Hierdoor biedt de draagbuis altijd het juiste zicht op de belangrijke elementen van de bedieningsbehuizingen en draagarmsystemen. Het systeem is aan de wandzijde zonder aanvullende adapters direct aan de componenten van het draagsysteem CP 120 te monteren. Aan de behuizingszijde is dit afhankelijk van de mogelijkheden van het draagarmsysteem CP 60 of CP 120. De hoogteverstelling is er in 3 uitvoeringen.

Bestelnummer Lengte (mm) Belasting minimaal(kg) Belasting maximaal (kg) Draagarmsysteem wand-/machinezijde Draagarmsysteem kastzijde
6212060 741 4 30 CP 120 CP 60
6212065 1100 4 15 CP 120 CP 60
6212120 790 10 60 CP 120 CP 120

 

Om het juiste draagarmsysteem te kunnen bepalen is er een relatie tussen de afstand en de belasting aan de bedienzijde. De bedienunit wordt uitgelegd op de hoeveelheid componenten die nodig zijn voor de juiste bediening, compleet met de bijbehorende installatiematerialen, bekabeling en bedienpanelen. Elk onderdeel heeft zijn afmetingen en gewicht waarmee de zwaarte van het draagarmsysteem bepaald moet worden. Uiteraard zijn ook de hoogte en eventueel te omzeilen obstakels onderdeel van de voorwaarden waarop een draagarmsysteem uitgelegd wordt. Bevestigingspunten, scharnieren, koppelingen, maar ook bijbehorende hoogteverstellingen bepalen hierbij de keuze, waarbij aangegeven moet worden dat niet alles mogelijk is.

Binnen de belastbaarheid van een draagsysteem zullen keuzes gemaakt moeten worden om de veiligheid van een dergelijke toepassing te kunnen blijven garanderen. De toelaatbare belasting is afhankelijk van de systeemopbouw. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is de draagarmconfigurator, zoals deze op de website van Rittal beschikbaar is. In de verticale as is het steeds mogelijk naar een kleiner systeem over te gaan zonder daarbij de draagcapaciteit te beïnvloeden, de zogenaamde systeemwissel. Zo wordt aangegeven dat in een bepaalde toepassing bijvoorbeeld een tussenscharnier niet of slechts éénmaal per systeem te gebruiken is.

Draagarm Rittal
Draagarm Rittal

Naast de belastbaarheid van het draagarmsysteem zijn ook de automatische en geïntegreerde potentiaalvereffening van alle draagarmcomponenten van belang waarmee voorkomen wordt dat er gevaar voor het bedieningspersoneel optreedt bij een breuk van de kabel. Hiervoor hebben draai-elementen glijcontacten om binnen het gehele systeem een veilig elektrisch contact te garanderen. Door de geïntegreerde kabelbescherming middels de afgeronde randen en speciale kabelbeschermingselementen wordt verhinderd dat kabels knikken of schuren door voortdurend gebruik.

Opsteekbare kabelbeschermingselementen voor open draagarmprofielen maken de profielcontouren minder scherp. De open draagbuis draagt bij aan eenvoudige toegang bij uitbreidingen en onderhoudswerkzaamheden, biedt eenvoudige en draaiende kabel- en doorvoermogelijkheden en geeft mogelijkheid tot trekontlasting. De doorsnede van de draagbuizen zijn voldoende voor grote connectoren en zijn voorzien van scheiding voor gegevens- en energiekabels en van een afneembare, kunststof deksel voor een bedieningsvriendelijke kabeldoorvoer.

Bekijk de draagarmsystemen in onze Portal.