Nieuws

Het belang van hygiënisch bekabelen in de voedingsmiddelenindustrie

Hemmink hygienische bekabeling
Hygiënisch bekabelen in de voedingsmiddelenindustrie
Om aan de EU hygiënerichtlijn NEN-EN 1672-2 te voldoen, moeten machines en productielijnen in de voedingsmiddelenindustrie hygiënisch ontworpen en goed te reinigen zijn.

HemminkMachinebouwers zijn zich steeds meer bewust van de hygiëne-omstandigheden in de voedingsmiddelenindustrie. Kleine verontreinigingen kunnen de kwaliteit van levensmiddelen aantasten en besmettingen veroorzaken. Daarom worden er aan het ontwerp- en productieproces van machines en productielijnen steeds hogere eisen gesteld. Hygiënisch ontwerpen speelt daarbij een sleutelrol. Samen bieden de fabrikanten Pflitsch, Wiska en Flexa een totaalconcept aan bekabelingsoplossingen voor hygiënische kabeldoorvoer, kabelgeleiding en kabelbescherming. 

Hygiënisch ontwerpen en bekabelen

Om aan de EU hygiënerichtlijn NEN-EN 1672-2 te voldoen, moeten machines en productielijnen in de voedingsmiddelenindustrie hygiënisch ontworpen en goed te reinigen zijn. Voedselbesmettingen en recalls en downtime van machines wil tenslotte iedereen voorkomen. Naast de NEN-EN 1672-2 zijn er tal van andere richtlijnen en verordeningen op het vlak van hygiëne waar machines en voedselproductielijnen aan moeten voldoen.

Goede reiniging, ook voor kabels en kabelwartels

Hygiënisch ontwerpen is essentieel voor alle stadia van het productieproces; van het gebruik van de juiste materialen zoals RVS tot aan specifiek ontworpen afdichtingen. Ook alle toebehoren en componenten zoals kabels, connectoren, kabelwartels en beschermslangen moeten goed te reinigen en te onderhouden zijn. Vuil of voedingsresten (bacteriën) mogen niet achterblijven en zich gaan nestelen waardoor besmetting kan ontstaan. Een glad oppervlak zonder ruwheid (≤ 0.8 µm) is dus essentieel om goed te kunnen reinigen. 

De oplossing: Hygienic Design producten 

Producten die ontworpen zijn volgens Hygienic Design zijn de oplossing. Deze producten voldoen aan de geldende wetgeving voor de voedingsmiddelenindustrie en dragen door hun vormgeving en verbeterde reinigbaarheid bij aan beperking van risico's op besmetting. 

Tip: houd bij de engineering van een machine zoveel mogelijk rekening met de branche waarin de machine toegepast wordt en integreer waar nodig de Hygienic Design producten. Dit voorkomt een hoge kostenpost wanneer in een later stadium de machine aangepast moet worden op basis van hygiëne-eisen. 

Partners in voedselveiligheid: Pflitsch, Wiska en Flexa

Hemmink werkt al jarenlang samen met de Duitse fabrikanten Pflitsch, Flexa en Wiska. Met deze partners bieden zij een totaalconcept aan oplossingen om hygiënisch te bekabelen en tegelijkertijd goed te kunnen reinigen. Bekijk het assortiment van deze 3 merken hieronder.

Pflitsch
Wiska

 

Flexa logo

 

EMC-uitdaging of explosieveiligheidseisen?

Naast de strenge hygiëne-eisen moeten installaties en machines vaak ook voldoen aan andere uiteenlopende eisen, zoals temperatuurbestendigheid, EMC-bescherming en explosiebestendigheid. Voor deze eisen biedt Hemmink een oplossing met de producten van Pflitsch, Wiska en Flexa.