Nieuws

Het belang van een hygiënisch ontwerp in de voedingsindustrie

Kabelwartels Hemmink
Het belang van een hygiënisch ontwerp in de voedingsindustrie
Hygiëne is een thema waar veel aandacht voor is in de food industrie, bij voedselverwerkende bedrijven, maar ook bij engineers en machinebouwers.

Hemmink hygiënishc ontwerpBinnen de voedingsmiddelenindustrie is er veel aandacht voor hygiëne. Toch horen we nog steeds over terugroepacties vanwege bacteriën. Hoe kan een hygiënisch ontwerp bijdragen aan het voorkomen van bacterievorming in machines en installaties waar voedingsmiddelen worden verwerkt en wat kan jij als machinebouwer of engineer doen?

Hygiëne is een thema waar veel aandacht voor is in de food industrie, bij voedselverwerkende bedrijven, maar ook bij engineers en machinebouwers. Een goede hygiëne is in de food industrie van het allergrootste belang, geen enkel bedrijf wil immes in de media komen vanwege een campylobacter-, listeria- of salmonellabacterie in voeding. Reiniging en een glad oppervlak spelen hierin een grote rol, maar ook een juiste plaatsing van machines en productielijnen is van groot belang.

Waarom is een Hygiënisch Ontwerp (Hygienic Design) zo belangrijk?

Om aan de richtlijnen voor hygiëne te voldoen en voedselveiligheid te kunnen realiseren, moeten machines en productielijnen in de voedingsmiddelenindustrie aan een hygiënisch design voldoen.

Hygiënisch ontwerpen in de food industrie is essentieel in alle stadia van het productieproces, van het gebruik van materialen zoals roestvast staal (RVS) tot aan specifiek ontworpen afdichtingen. Al tijdens de ontwerpfase moet hiermee rekening gehouden worden en moet duidelijk zijn in welke branche de machine toegepast wordt. Niet alleen de machines, maar ook alle toebehoren en componenten zoals kabels, connectoren, kabelwartels en beschermslangen, moeten goed te reinigen en te onderhouden zijn. Een glad oppervlak zonder ruwheid (≤ 0.8 µm) is essentieel.

In de praktijk zie je vaak wel een functioneel ontwerp van een machine, maar is er niet of onvoldoende nagedacht over specifieke eisen van de voedingsmiddelenindustrie. Wanneer van tevoren bekend is waar kabels en kabelwartels geplaatst worden in de routing, kunnen ook de juiste materialen, bevestiging, codering en aansluitingen gekozen worden.

"90% van een microbiologische nabesmetting ontstaat door verkeerd ontworpen apparatuur" - Wouter Burggraaf, Burggraaf & Partners, consultant en trainer op het gebied van Hygienic Design

Routing en productiezones

Ook de productiezones en routing waar productielijnen en componenten (kabels, kabelwartels) zich bevinden, zijn van belang. De richtlijn EN 1672-2 onderscheidt drie zones voor voedselproductie waarvoor verschillende hygiëne-eisen gelden:

  • Machines met direct contact met voedingsmiddelen (food-zone of productcontactoppervlak)
  • Machines met direct contact met voedingsmiddelen, maar waarvan het voedsel niet terugkeert in het productieproces (splash-zone of spatoppervlak). Deze producten moeten wel bestand zijn tegen corrosie en desinfectiemiddelen.
  • Machines die geen direct contact met voedingsmiddelen hebben, maar die wel in een kritische omgeving zitten (non-food zone of niet-productcontactoppervlak). Deze producten moeten wel bestand zijn tegen corrosie en desinfectiemiddelen.
Hemmink Hygiënisch ontwerp

Hemmink, kennispartner voor voedselveiligheid

Hemmink is kennispartner op het gebied van voedselveiligheid. Samen met Van Egmond Groep en de fabrikanten Pflitsch, Wiska en Flexa bieden wij passende oplossingen voor jou als machinebouwer of engineer en denken graag met je mee.

Hygiëne kabelwartels van Pflitsch

Zoek je een kabelwartel die je wilt inzetten in de voedingsmiddelenindustrie of in een andere steriele omgevingen? Dan is de Blueglobe CLEAN Plus kabelwartel van Pflitsch de perfecte oplossing. Deze kabelwartel voldoet aan de hoge EHEDG hygiëne-eisen, heeft een glad oppervlak met een oppervlakteruwheid Ra < 0,8 µm en afgeronde overgangen naar de sleutelvlakken.

Kennisdocument over voedselveiligheid

In het whitepaper 'Voedselveiligheid - het belang van hygiëne in de industrie' deelt Hemmink de aandachtspunten die rondom het thema voedselveiligheid een rol spelen, toegespitst op het reinigen van kabels en kabelwartels. Download het whitepaper via onderstaand formulier.

 
Privacy Statement*
 

Meer informatie over de kabelwartels?