Nieuws

Hemmink: EMC in de voedingsmiddelenindustrie

Pflitsch Hemmink TRI EMC
Pflitsch Hemmink TRI EMC
Hemmink: EMC in de voedingsmiddelenindustrie
Als machinebouwer in de voedingsmiddelenindustrie weet je alles van Hygienic Design, reinigbaarheid en hygiënisch bekabelen. Maar EMC mag hierbij niet vergeten worden, ook dit thema speelt een rol in omgevingen waar voedingsmiddelen worden verwerkt.

HemminkAls machinebouwer voor de voedingsmiddelenindustrie weet je alles van Hygienic Design, reinigbaarheid en hygiënisch bekabelen. Maar elektromagnetische compatibiliteit (EMC) mag hierbij niet vergeten worden, ook dit thema speelt een rol in omgevingen waar voedingsmiddelen worden verwerkt. We vertellen je graag meer over welke maatregelen je kunt nemen om EMC-storingen te voorkomen.

De invloed van EMC op je bedrijfsprocessen

Wanneer er in een voedingsmiddelenfabriek machines en motoren aangestuurd worden met frequentieregelaars, heb je al snel te maken met elektromagnetische interferentie (EMI). Elektromagnetische straling kan ervoor zorgen dat apparaten elkaar nadelig beïnvloeden waardoor storingen in je bedrijfsprocessen ontstaan.

EMC-storingen voorkomen

Het is van groot belang om elektromagnetische compatibiliteit (EMC) te realiseren door apparatuur betrouwbaar af te schermen tegen elektromagnetische straling. Niet alleen de losse onderdelen, maar het geheel om componenten (kast, behuizing, kabels en kabelwartels) moeten van metaal zijn om EMC te realiseren. Hierbij wordt de kabel vaak vergeten. Als er geen EMC-kabel toegepast wordt, werkt de kabel als een antenne en ontstaat er gegarandeerd interferentie in je installatie.

Negatieve gevolgen van EMC-storingen

Waar de afscherming van kabelwartels niet goed geregeld is, kan gemakkelijk een EMC-storing ontstaan. Als er bijvoorbeeld kunststof wartels zijn toegepast die niet EMC afgeschermd zijn, kan er een storing in bijvoorbeeld een PLC ontstaan. Dit kan grote gevolgen hebben: er kan niet meer voldaan worden aan de vereiste kwaliteits- en hygiëne-eisen. Soms zal een productieproces zelfs stilgezet moeten worden om het probleem op te lossen. Deze kostenpost wil je natuurlijk voorkomen.

Welke maatregelen kun je nemen?

Wanneer je de juiste maatregelen neemt, kun je niet alleen voorkomen dat elektromagnetische straling de werking van je apparaten belemmert, maar ook dat je apparatuur zelf elektromagnetische storingen veroorzaakt.

  1. Check of je apparaat of apparatuur voldoet aan de EMC-richtlijn 2014/30/EU.
  2. Zorg ervoor dat je kabels en apparatuurkasten betrouwbaar tegen elektromagnetische straling zijn afgeschermd. De aansluiting van de kabelmantel op de apparaatkast is hierbij een cruciaal punt. In de praktijk zijn het vaak apparaat besturingskasten die met afgeschermde kabels verbonden zijn. Het zwakke punt zit in de overgang van de kabels naar de apparaat besturingskast. Wanneer deze niet juist zijn afgemonteerd, kunnen elektromagnetische invloeden al snel tot dure storingen of stilstand leiden.
  3. Controleer de verbinding: is de oppervlakte van het contactvlak 360° rond afgemonteerd en is het aardscherm laagohmig, inclusief en aan beide zijden aan aarde geplaatst?
Hemmink EMC
Hemmink EMC

Weet waar de machine komt te staan

Wanneer vooraf, in het ontwerpstadium van de machine, bekend is in welke omgeving de machine komt te staan, is dat een groot voordeel. Als engineer kan je dan rekening houden met EMC-eisen en de juiste materialen adviseren. Want als er een EMC-incident plaatsvindt of als er sprake is van economische schade door EMC-problemen, dan is de machinebouwer of eigenaar van de productielijn aansprakelijk.

Unieke oplossing: de TRI EMC CLEAN® Plus kabelwartel

Kabelwartelspecialist Pflitsch heeft unieke oplossing voor machinebouwers in de food industrie die te maken hebben met de EMC-problematiek: de BlueGlobe CLEAN® Plus EMC-kabelwartel met montagevriendelijke TRI-veer. Met name het brede kabelbereik, het aansluitgemak en de hoge bedrijfszekerheid van deze EMC-kabelwartel zijn unieke eigenschappen van deze kabelwartel.

Goed te reinigen

Net als de standaard BlueGlobe CLEAN® Plus wartel heeft ook deze EMC-uitvoering gladde oppervlaktes met een oppervlakteruwheid Ra < 0,8 µm en afgeronde overgangen naar de sleutelvlakken. Alle afdichtingen zijn gemaakt van kunststoffen die volgens EU-verordening 10/2011 voor contact met levensmiddelen geschikt zijn. Door deze constructiekenmerken laten deze kabelwartels zich goed reinigen en voldoen daardoor aan de hoge hygiëne-eisen.

Dit zijn de voordelen:

  • Hoge dempingswaarden voor hogere harmonischen
  • Temperatuurbereik: -40°C tot +85°C
  • Buitenkant roestvaststaal AISI 316L, binnenkant roestvaststaal AISI 303
  • Goed reinigbaar
  • IP68 tot 15 bar, IP 69
  • Verkrijgbaar in de maten M12 t/m M40

Meer weten over de EMC wartels van Pflitsch?