Nieuws

Halyester in PV- en EV-installaties: belasting en warmtehuishouding

.
.
Halyester in PV- en EV-installaties: belasting en warmtehuishoudi
Voor de toepassing van het Halyester laagspanningsverdeelsysteem van Eaton bij Pv-installaties en EV-installaties moet rekening gehouden worden met de belasting en warmtehuishouding van de verdeler.

.Steeds vaker worden PV- en EV-installaties gebouwd voor zonneparken, parkeerplaatsen, daken van boerderijen en bedrijfspanden. Het Halyester laagspanningsverdeelsysteem van Eaton vervult bij veel van deze installaties een centrale rol als hoofdverdeler voor de energiedistributie. Voor deze toepassingen is het essentieel dat in het ontwerp rekening gehouden wordt met de belastingen en temperatuurhuishouding in de verdeler.

Download onze brochure 'Laagspanningsenergieverdelers'

Belasting en warmtehuishouding
Het grote verschil van een verdeelinrichting voor een PV-installatie in vergelijking met een ‘conventionele’ verdeelinrichting voor een gebouw, is dat de gelijktijdigheid (RDF) van de voedende PV-groepen langdurig 1 kan zijn. Op zonnige dagen produceren hierdoor alle voedende groepen gelijktijdig en vaak langdurig het maximale vermogen. Een verdeelinrichting voor een PV-installatie produceert daardoor substantieel meer warmte en vereist een omhulling met meer volume en effectief koeloppervlak.

Is het Halyester-ontwerp uitsluitend samengesteld uit Halyester-kasten? Dan is er geen risico, zolang de maximale belastingen die vermeld staan in de kast en catalogus gerespecteerd worden, direct zonlicht wordt vermeden en de omgevingstemperatuur de 35˚C niet langdurig overstijgt.

Wanneer gebruik gemaakt wordt van eigen ontwerpen, zoals lege kasten gevuld met DIN -modulaire componenten, dient de temperatuurstijging berekend te worden.

Wanneer is de temperatuurstijging goed?
In principe is de inwendige temperatuur in de verdeler goed zolang de temperatuur rond het component of de geleider niet hoger is dan de maximaal toegestane temperatuur van het component/geleider. Daarbij moet beoordeeld worden of derating toegepast moet worden op de componenten/geleiders ten gevolge van de temperatuurstijging. Voor een voedende PV-groep van 50 A en een inwendige temperatuur van 50˚C is een 63 A aardlekschakelaar niet meer toereikend. Een 80 A uitvoering is dit wel.

Veiligheid
Het Halyester-systeem is ontworpen als een volledig geïsoleerd systeem. Dit biedt het bedienend personeel maximale veiligheid, aangezien spanningsdoorgifte naar de buitenzijde van de installatie uitgesloten is. Ook de transparante deksels verhogen de veiligheid, aangezien eventuele defecten en storingen hierdoor gemakkelijk kunnen worden vastgesteld. Hierdoor heeft het zich meer dan vijftig jaar bewezen in toepassingen voor zowel binnen- als buitenopstellingen. De behuizing van het systeem is met een IP66 / IP56 beschermingsgraad ideaal voor stoffige en vochtige omgevingen en heeft een lange levensduur.

Eaton Halyester
Eaton Halyester

Over het Halyester-systeem
Halyester is een modulair kunststof laagspanningsschakel- en verdeelsysteem voor zowel binnen- als buitenopstellingen. Het systeem is volledig geïsoleerd en biedt een breed assortiment aan geleiders en geassembleerde kasten die zijn voorzien van schakel- en beveiligingscomponenten. Met deze door beproeving geverifieerde kasten en geleiders kunnen eenvoudig verdeelsystemen worden samengesteld tot 1600 A (conform IEC 61439-1/2).

Het Halyester-systeem is geschikt voor zowel vochtige en stoffige binnenopstellingen als voor zware omstandigheden in buitenopstellingen – zoals PV-installaties, raffinaderijen, chemische fabrieken en de zware industrie. Halyester biedt de mogelijkheid om hoofd- en eindschakelaars vanaf de buitenzijde te bedienen waardoor stof en dampen geen toegang krijgen tot de geleiders en schakelaars in de verdeler. Dit biedt optimale veiligheid voor het bedienende personeel.

Download de brochure 'Laagspanningsenergieverdelers'

Ben je benieuwd wat wij met onze laagspanningsenergieverdelers kunnen betekenen voor jouw organisatie? En wil je erachter komen hoe we je werk uit handen kunnen nemen, zodat jouw mensen zich kunnen bezighouden met dat waar ze goed in zijn? We sturen je graag digitaal onze nieuwste brochure waarin we de mogelijkheden verder toelichten! Vul hieronder het formulier in en ontvang de brochure laagspanningsenergieverdelers direct in je mailbox.