Nieuws

Frequentieregelaar met draadloze inbedrijfstelling van Siemens

Siemens SINAMICS SAM
Frequentieregelaar met draadloze inbedrijfstelling van Siemens
Met behulp van de SINAMICS Smart Access Module (SAM) kunnen diverse SINAMICS frequentieregelaars uit het portfolio van Siemens draadloos worden verbonden met een smartphone, tablet of laptop.

SiemensMet behulp van de SINAMICS Smart Access Module (SAM) kunnen diverse SINAMICS frequentieregelaars uit het portfolio van Siemens draadloos worden verbonden met een smartphone, tablet of laptop. De SAM kan in plaats van een bedieningspaneel op de frequentieregelaar worden geklikt, vervolgens kan de webserver van de regelaar benaderd worden via een beveiligde Wifi-verbinding. Hier is dus geen extra hard- of software voor nodig.

De webserver maakt het mogelijk om de frequentieregelaar in bedrijf te nemen, parameters te wijzigen en servicemeldingen uit te lezen. Het gebruiksgemak is optimaal doordat de intuïtieve menu's op een comfortabele manier en op een groot scherm kunnen worden doorlopen, zo kan de frequentieregelaar in een handomdraai in bedrijf worden genomen. De SAM kan na gebruik weer verwijderd worden, zodat niet voor elke regelaar een aparte module nodig is. Naast een verhoogd gebruiksgemak, levert dit dus een besparing van hard- en softwarekosten op.

Siemens - SINAMICS G120CD

De Smart Access Module kan bijvoorbeeld gebruikt worden in combinatie met de SINAMICS G120C van Siemens, één van de meest toegepaste frequentieregelaars uit het portfolio van Siemens. De veelzijdige SINAMICS G120C frequentieregelaar is speciaal ontworpen voor wereldwijde inzet in industriële omgevingen, en kan worden gebruikt voor pompen, compressoren, ventilatoren, meng- en extrusiemachines, maar evengoed voor transportbanden en eenvoudige behandelingsmachines.

De SINAMICS G120C is daarnaast gekenmerkt door zijn compactheid en biedt een van de hoogste vermogensdichtheden binnen zijn klasse. Ook kan de gehele vermogensrange van 0,55 tot 132 kW "Side-by-Side" worden gemonteerd, waarmee nog meer ruimte in de schakelkast kan worden bespaard.

Elke SINAMICS G120C is standaard uitgerust met de geïntegreerde functies voor machineveiligheid (safety integrated), zodat aandrijvingen veilig en eenvoudig tot stilstand kunnen worden gebracht in een onveilige situatie. De drive is hiervoor onder andere voorzien van een dubbele veiligheidsingang en een STO-functie (Safe-Torque-Off), waardoor een noodstop of veiligheidsschakelaar direct op de drive kan worden aangesloten. Ook is het mogelijk om de veiligheidsfuncties via Profinet of Profibus te activeren via het zogenaamde Profisafe protocol.

Voor een nauwkeurige regeling en energie-efficiënte werking van inductiemotoren is de G120C uitgerust met sensorloze vectorsturing. Daarnaast is de SINAMICS G120C nu ook geschikt voor het aansturen van de SIMOTICS synchroon reluctantiemotoren voor een nog efficiënter aandrijfsysteem. Een communicatiepoort (voor bijvoorbeeld Profinet) is ook standaard aanwezig om de frequentieregelaar met de automatisering te koppelen. Dankzij de integratie in de TIA Portal kan de G120C zeer eenvoudig worden aangestuurd door een SIMATIC controller van Siemens, maar ook combinaties met andere controllers zijn mogelijk.

Voor maximale productiviteit kunnen de SINAMICS G120C frequentieregelaars worden gekoppeld aan MindSphere (industriële cloudservice) via een Sinamics Connect 300 gateway. Hiermee kan waardevolle data op een eenvoudige manier worden verzameld en geanalyseerd in de MindSphere app 'AnalyzeMyDrives'. Deze applicatie maakt visualisatie en analyse van procesinformatie mogelijk, zodat de gebruiker in staat is om processen en onderhoudsintervallen te optimaliseren.

Meer weten over de frequentieregelaars en de Smart Access Module (SAM)?