Nieuws

Energiebesparing bij koeling met Danfoss

danfoss
Energiebesparing bij koeling met Danfoss
Zowel stroomvoorziening als koeling zijn kritische factoren voor de veilige werking van dergelijke installaties. De EU-eisen voor meer efficiëntie dwingen de exploitanten tot een heroverweging: het energieverbruik bij koeling moet drastisch omlaag!

DanfossDe hoeveelheid gegevens neemt wereldwijd exponentieel toe. Dit betekent dat de markt voor datacenters die gegevens verwerken en opslaan, ook sterk groeit. Moderne datacenters vereisen krachtige koelsystemen vanwege de extreme verpakkingsdichtheid van servers met hun hoge warmteverlies. Zowel stroomvoorziening als koeling zijn kritische factoren voor de veilige werking van dergelijke installaties. De EU-eisen voor meer efficiëntie dwingen de exploitanten tot een heroverweging: het energieverbruik bij koeling moet drastisch omlaag!

De uitdaging ligt in de koeling

Een van de grootste uitdagingen voor datacenters, afgezien van de continue en veilige stroomvoorziening, is de enorme afvalwarmte van de servers die 365 dagen per jaar de klok rond draaien: naast de redundante stroomvoorziening met extra noodstroomgeneratoren of bufferbatterijen is daarom een uiterst betrouwbare en even efficiënte koeling van de computerkasten en alle andere kritieke zones noodzakelijk. Gemiddeld vereist elke kilowatt computervermogen 0,2 tot 0,5 kW koelvermogen, zodat de benodigde koelsystemen navenant groot zijn. Om het koelproces zo veilig en efficiënt mogelijk te maken, kan er gekeken worden naar een koelsysteem voor de IT-apparatuur met een centraal koelwatercircuit voor de distributie binnen het gebouw. Hier kunnen onder andere frequentieregelaars van Danfoss Drives worden gebruikt. Het uitgekiende concept bestrijkt elk gebied, van de koelluchtstroom binnen de serverruimte tot de afgifte van thermische energie aan de omgeving.

Veilig koelen

De frequentieregelaars nemen de pompbesturing over. Deze bieden het optimale debiet en de regeling van het motortoerental van de pompen met behulp van een drukverschilmeting. Zo voorzien ze de consumenten permanent van de vereiste hoeveelheid koud water. 

Het systeem heeft zowel recooling-installaties, die afvalwarmte afgeven via de buitenlucht of koelwater aanvoeren, als koelmachines die kunnen worden ingeschakeld als het verschil met de buitenlucht in warme perioden niet voldoende is. De unit wordt trapsgewijs ingeschakeld om zo energie-efficiënt mogelijke koeling te garanderen. In het koude seizoen is de buitenlucht vaak voldoende.

Meer weten over de oplossingen van Danfoss?