Nieuws

EMC en VariaPro Rail wartels van Hummel

Hummel VariaPro Rail EMC
Hummel VariaPro Rail EMC
EMC en VariaPro Rail wartels van Hummel
Een kleine storing kan grote gevolgen hebben. Afgeschermde kabels houden hoogfrequente invloeden van buiten- maar ook van binnenuit tegen.

EMC wartel: onmisbaar tegen elektromagnetische storingen

Hummel LogoEen kleine storing kan grote gevolgen hebben. Afgeschermde kabels houden hoogfrequente invloeden van buiten- maar ook van binnenuit tegen. Denk aan signalen of pulsen van apparaten in de buurt. Dat gaat goed, tot een kabel in een behuizing of kast wordt ingevoerd. Bij deze kritische overgang is de juiste kabelwartel nodig om bescherming te bieden tegen elektromagnetische verstoring.

Met name in een industriële omgeving, met steeds meer met draadloos internet verbonden apparatuur, is het van groot belang dat sensordata ongestoord bij de operator of analist binnenkomt. Een minimale verstoring kan al een vals alarm veroorzaken en ten onrechte een indicator doen oplichten die zegt dat een tank leeg is. Zo'n verstoring kan allerlei oorzaken hebben. Iemand die een apparaat inschakelt of het licht aandoet, kan al genoeg zijn. Soms zijn het aandrijfsystemen of luchtbehandelingsunits die aanslaan en ongemerkt een elektromagnetische puls afgeven.

EMC
EMC

EMC wartel maakt een kast tot een kooi van Faraday

Afgeschermde kabels houden verstorende signalen buiten. Echter, waar ze een kast binnen gaan ontstaat toch een risico. Elke opening, hoe minimaal ook, kan toch een signaal doorlaten met alle gevolgen van dien. Een EMC wartel of kabeldoorvoer voert via de afscherming van de kabel elektromagnetische verstoringen af via de behuizing. De kast blijft zo ondoordringbaar voor dit type straling, als een kooi van Faraday. Componenten in de kast zijn op deze manier optimaal beschermd.

Zekerheid door geïntegreerd klemsysteem

Er zijn allerlei varianten op de markt van wartels die EMC afscherming bieden. Een bewezen variant is die met een geïntegreerde klem. Deze klem maakt gelijkmatig contact met de gevlochten afscherming rondom de kabel. Het grote voordeel van deze techniek is dat kabels hierdoor bestand zijn tegen dynamische toepassingen, zoals in een bewegend paneel. Het nauwkeurig aanbrengen en vastzetten van de afscherming is bovendien minder bewerkelijk dan bij traditionele systemen.

De EMC-kabelwartel van Hummel (M-EMV-D) beschikt over zo'n klemsysteem. Het maakt deze wartel tot een onmisbaar onderdeel van jouw strategie om de kans op verstoringen tot het minimum te beperken. De belangrijkste maatregel om dit doel te bereiken, is het juist aansluiten van apparatuur. Dat wil zeggen: volgens de handleiding van de fabrikant.

EMC wartels zijn dus, ten opzichte van standaardwartels, geschikt om gevoelige signaalleidingen te beschermen tegen elektromagnetische verstoringen. Als ze voorzien zijn van een geïntegreerd klemsysteem, maken ze kabels bovendien bestand tegen dynamische belasting.

VariaPro Rail: de brandvertragende wartel

Op het spoor worden hoge eisen gesteld aan brandveiligheid om passagiers te beschermen. Ook kabelwartels moeten hieraan voldoen. Daarom zijn er speciale kabeldoorvoeren ontwikkeld die, wanneer deze noodsituatie zich voordoet, het verspreiden van vuur zo lang mogelijk tegengaan. Wet- en regelgeving wil dat treinen, bussen, metro's en gondels van kabelbanen zó worden uitgevoerd dat bij brand verspreiding van vuur en rookontwikkeling tot het minimum wordt beperkt.  Ook moeten vervoerders beschikken over ontruimingsplannen en erop toezien dat vluchtroutes vrij worden gehouden van obstakels.

Ondanks voorzorgsmaatregelen breekt de laatste jaren steeds vaker brand uit in treinen, met name in personenvervoer. Het gaat om vijftig tot zestig branden per jaar. De meest voorkomende oorzaken zijn vastlopende remmen, kortsluiting en vandalisme.

Wartels helpen gevoelige technologie beschermen

In treinen is allerlei gevoelige apparatuur aanwezig. Denk aan airconditioning en ventilatie, deursystemen en beveiligingscircuits, beeldschermen, wifi en verlichting. Veel techniek zit in kasten, waar kabels worden ingevoerd. Die kasten moeten ook aan strenge eisen tegen brand voldoen. Voor wartels geldt hetzelfde: die zijn immers onderdeel van de kast.

De afdichting kan tegen extreme omstandigheden

Hummel speelt hierop in met de VariaPro Rail: een wartel die 30 minuten brandvertragend is. De wartel haalt daarmee ruimschoots de DIN EN 45545-2 en 45545-3 norm, die 15 minuten vereist. Niet alleen het vernikkeld messing draagt hieraan bij, ook de afdichting van EPDM is goed bestand tegen extreme omstandigheden. Het brandvertragend karakter van de VariaPro Rail maakt de wartel in principe geschikt voor elke branche waar brandveiligheid een thema is. Voorbeelden van toepassingen zijn installaties in tunnels, kabelbanen en brandwerende deuren in diverse gebouwen, zoals parkeergarages.

VariaPro Rail
VariaPro Rail

Behalve brandveilig ook EMC-veilig

Een ander belangrijk kenmerk van de VariaPro Rail is dat deze wartel kabels beschermt tegen elektromagnetische invloeden van apparaten uit de buurt. Zonder een EMC-veilige connectie kan het bijvoorbeeld gebeuren dat gevoelige elektronica sensordata niet goed verwerkt, wat de goede werking van systemen verstoort. Verder zorgt de wartel ervoor dat kabels beter tegen trekbelasting kunnen. De wartel valt binnen beschermklasse IP 68 (stof- en waterdicht) en kan een druk van 10 bar aan.

Breed scala aan maten beschikbaar

De wartel is er in de maat M20 t/m M40. Door inzetstukken dekken de wartels een breed spectrum van kabeldoorsnede af. De M16 is bijvoorbeeld geschikt voor kabels van vier tot twaalf millimeter dikte.

De VariaPro Rail is dus een robuuste wartel voor veeleisende gebruikers. Dat deze variant voldoet aan de strengste brandveiligheidsnormen, maakt de wartel geschikt voor alle treinen op het Europese spoorwegennet. Maar ook in andere sectoren waar brandwerendheid belangrijk is, kan de wartel worden toegepast.

Meer informatie over de wartels van Hummel?