Nieuws

Effectief ontwerp en beheer van motortoepassingen met Schneider Electric: de eerste stap naar een energie-efficiënte industrie

schneider
EcoStruxure™ Motor Control Configurator - Schneider Electric
In veel industriële toepassingen draait de motor op vol vermogen terwijl de mogelijkheid bestaat dat er minder vermogen nodig is.

Schneider Electric

De meeste processen in industriële installaties zijn afhankelijk van elektrische motoren. Elektromotoren zijn daarmee kritische activa voor veel industriële activiteiten, maar tegelijkertijd ook grote verbruikers van energie. Elektromotoren kunnen in een fabriek bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor 95% van het totale elektriciteitsverbruik. Het potentieel om op een eenvoudige manier energie te besparen is dan ook enorm in industriële processen. Een effectief ontwerp en beheer van motortoepassingen is de eerste stap om dit potentieel te benutten en de vervuiling door C02-uitstoot terug te dringen. 

Maak gebruik van energiezuinige elektromotoren

Een elektromotor zet elektrisch vermogen om in mechanisch vermogen. De mate waarin dit gebeurt wordt het motorrendement, of ook wel de motorefficiëntie, genoemd. Hoe hoger de efficiëntiestandaard, hoe minder energie de motor verbruikt. Deze efficiëntiestandaarden zijn internationaal bekend als de IEC-standaarden, met classificaties oplopend van IE1, IE2, IE3, IE4 tot en met IE5. IE staat hierbij voor International Efficiency en geeft aan hoe energiezuinig een elektromotor is. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de energie-efficiëntie en dus hoe hoger de besparing. 

Pas een variabele toerentalregeling toe

Wanneer een motor onder spanning wordt gebracht, loopt deze aan naar een vaste snelheid. In veel industriële toepassingen draait de motor op vol vermogen terwijl de mogelijkheid bestaat dat er minder vermogen nodig is. Het toepassen van een frequentieregelaar maakt het mogelijk om het toerental van een elektromotor te regelen en het geleverde vermogen aan ter passen aan de energiebehoefte van de toepassing. Door het toerental te verhalen kan het energieverbruik worden geoptimaliseerd en vindt er minder energieverspilling plaats. 

Energy Saving Calculator
Motor Management Design Tool

Kies de juiste motorbesturingsmethode 

De sleutel tot het verkrijgen van het maximale rendement is niet alleen het variëren van het toerental, maar ook het kiezen van de juiste motorbesturingsmethode die de beste koppeltoerentalprestaties van de motor garandeert. Altivar Process frequentieregelaars van Schneider Electric bevatten ingebouwde functies om de motor op het beste efficiëntiepunt te laten werken en zo het elektriciteitsverbruik met ten minste 30% te verminderen. Deze type frequentieregelaars bevatten verschillende motorbesturingsmethoden, zoals energiebesparende besturing en Adaptive Cascade Vector Control (ACVC). Dat zorgt voor een hoge dynamische respons op de belasting en een optimalisatie van energieprestaties. 

Analyseer en bewaak het energieverbruik

Het meten van het energieverbruik is essentieel om een efficiënt energieverbruik te kunnen identificeren. Een eenvoudige snelheidsregelaar volgt de instructies van het systeem om te regelen wanneer en hoe snel de motor moet draaien. Een intelligente regelaar gaat veel verder dan de basisbediening en verzamelt en analyseert informatie waardoor deze in staat is realtime te reageren op veranderende procesomstandigheden. Altivar Proces frequentieregelaars bieden verschillende energiebesparende functies en geïntegreerde dashboards en tijdlijnrapporten voor energiemonitoring die gebruikers helpen om het energieverbruik in de loop van de tijd te beheren en te optimaliseren. 

Maak gedetailleerde analyses om het potentieel voor energiebesparing te berekenen 

Om partners en klanten te ondersteunen bij het ontwerpen van een energie-efficiënte motorbesturing, heeft Schneider Electric een speciale tool ontwikkeld: EcoStruxure Motor Management Design webapplicatie. Deze gebruiksvriendelijke tool integreert de ontwerpaspecten van jouw applicatie en biedt ondersteuning bij het ontwerpen van een complete en energie-efficiënte motormanagement architectuur. 

Energy Saving Calculator 

Met behulp van de Energy Saving Calculator kunnen gedetailleerde analyses worden uitgevoerd over o.a. de energie en de kosten die men per jaar kan besparen bij het gebruik van een frequentieregelaar, de ROI en terugverdientijd van de investering in een frequentieregelaar en de reductie van CO2-uitstoot. 

Ontwerp je complete motorbesturingssysteem in 3 eenvoudige stappen

Het kiezen van de juiste motorbesturing kan een complexe en tijdrovende taak zijn. Om hierbij te assisteren heeft Schneider Electric de EcoStruxure Motor Control Configurator ontwikkeld. Hiermee bespaar je aanzienlijk tijd en energie bij het samenstellen van jouw motorbesturing. De configuraties zijn eenvoudig op te slaan en de benodigde artikelen kun je direct overnemen naar de winkelwagen in onze Portal.

De EcoStruxure Motor Control Configurator direct gebruiken?