Nieuws

Een frequentieregelaar voor HVAC-toepassingen

header danfoss
Een frequentieregelaar voor HVAC-toepassingen van Danfoss
Onlangs heeft Danfoss de VLT® HVAC Drive FC 102 verbeterd, om nog meer flexibiliteit en rendement te bieden.

.Aangezien de wereldbevolking blijft toenemen, vormen energie-geoptimaliseerde HVAC-systemen de sleutel tot het bieden van comfort en veiligheid zonder toenemend energieverbruik. Onlangs heeft Danfoss de frequentieregelaar VLT®  HVAC Drive FC 102 verbeterd, om nog meer flexibiliteit en rendement te bieden.

De VLT HVAC Drive
De VLT HVAC Drive FC 102 is een toepassingsgerichte, wereldwijd ondersteunde frequentieregelaar die flexibiliteit en rendement in één oplossing combineert en zo de totale systeem- en exploitatiekosten van HVAC-toepassingen verlaagt. De VLT HVAC Drive is geschikt voor installatie in elk ventilator- of pompsysteem, voor het aandrijven van inductiemotoren, permanentmagneetmotoren en synchrone reluctantiemotoren met hoog rendement, en staat garant voor een jarenlang betrouwbare onderhoudsvrije werking.

Efficiënter
Nieuwe motortechnologie zorgt voor een toename van de operationele efficiëntie, met name in HVAC-toepassingen. Om het maximale uit deze PM- en SynRM-motoren te halen, is een frequentieregelaar nodig met de algoritmen om deze motoren optimaal te regelen. Een enkele VLT HVAC Drive kan niet alleen deze motoren optimaal aansturen, maar kan nu ook meerdere IE5 PM motoren parallel aansturen voor nog meer efficiëntie.

.

Slimmer
HVAC-systemen zijn overal te vinden, ook in geïsoleerde gebieden en op moeilijk bereikbare plaatsen. Dit vereist nieuwe manieren van denken om efficiënt met deze systemen te communiceren. Danfoss’ vernieuwde webserver, geïntegreerd in de Ethernet opties en het nieuwe draadloze LCP display, bieden nog meer manieren om veilig verbinding op afstand te maken met de Danfoss VLT HVAC Drive.

Robuuster
Met een breed temperatuurbereik van -25°C tot 50°C en een beschikbaarheid van behuizingsklassen tot IP66/UL Type 4X, kan de VLT HVAC Drive vrijwel overal zonder derating (vermogensreductie onder invloed van bijvoorbeeld omgevingstemperatuur) worden geïnstalleerd. De toevoeging van seismische certificering, de mogelijkheid tot installatie op een hoogte van 2000 m (6500 ft) zonder derating én de optie tot klasse 3C3-coating voor agressieve omgevingen, zorgen ervoor dat de VLT HVAC Drive een nog betrouwbaarder keuze is in de meest veeleisende omgevingen.

.

Betrouwbaarder
Het voedingsnet waarop frequentieregelaars zijn aangesloten is vaak niet ideaal. Een groot aantal elektrische verstoringen kan ernstige problemen met de regelaars veroorzaken. Algoritmen in de VLT HVAC Drive zorgen ervoor dat de regelaar blijft werken zoals verwacht, zelfs als er pieken en dalen in de spanning zijn. Het kan voorkomen dat een frequentieregelaar wordt aangesloten op een systeem dat te maken krijgt met een kortsluiting die mogelijk een defect in de aangesloten regelaar kan veroorzaken. Om een betrouwbare werking te garanderen, is de VLT HVAC Drive ontworpen om een kortsluitstroom tot 100 kA te kunnen weerstaan. De robuuste overspanningsregeling, de kinetische back-up en de verbeterde vliegende start van de VLT HVAC Drive zorgen voor een betrouwbare werking.

Een kleine investering met een groot rendement
Nieuwe regelgeving op het gebied van energie-efficiëntie richt zich op manieren om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen. Om aan deze nieuwe normen te voldoen, is het toepassen van een frequentieregelaar een noodzaak (Lees hier meer over de voorschriften en normen op het gebied van energierendement).

Gedurende de levensduur van een frequentieregelaar zijn de energiekosten de dominante economische factor, maar besparingen kunnen worden gevonden in andere gerelateerde kosten.

De keuze voor de VLT HVAC Drive biedt de laagste totale eigendomskosten (TCO, total cost of ownership). Installatie en inbedrijfstelling nemen 20% minder tijd in beslag en het bedrijfsrendement is 2% hoger dan bij vergelijkbare regelaars. En, gebaseerd op de gemiddelde bedrijfstijd, zal de VLT HVAC Drive tot wel 15 jaar onderhoudsvrij functioneren.

Meer weten over de VLT HVAC Drive?