Nieuws

De TIA Portal V19 van Siemens

Siemens
De TIA Portal V19 van Siemens
Siemens introduceert de nieuwste versie van het Totally Integrated Automation (TIA) portal. TIA Portal V19 biedt intuïtieve motion control en volledige integratie van engineering, besturing en aandrijving.

SiemensSiemens introduceert de nieuwste versie van het Totally Integrated Automation (TIA) portal. TIA Portal V19 biedt intuïtieve motion control en volledige integratie van engineering, besturing en aandrijving. Versie 19 bevat verbeteringen, zoals uitgebreide functies voor engineering, modularisering en gemakkelijk hergebruik van applicaties. De nieuwe engineering functie Named Values zorgt daarbij voor leesbare code en eenvoudige debugging.

Nog eenvoudiger 

Met TIA Portal V19 is motion control nog eenvoudiger geworden. Het is intuïtief voor niet-experts en nieuwe gebruikers, en dit is cruciaal voor industriële bedrijven. Om flexibel een steeds grotere verscheidenheid aan producten te beheren en om te gaan met het tekort aan geschoolde arbeidskrachten, moeten meer processen geautomatiseerd worden. Dit betekent dat machines en systemen en de resulterende eisen aan motion control en automatiseringstechnologie steeds complexer worden.

Vlotter programmeren

Het TIA Portal V19 heeft nieuwe functies die de engineering verbeteren, zoals software-units die helpen bij de modularisatie. Daarnaast introduceert de nieuwe engineeringfunctie Named Values leesbare en eenvoudig te onderhouden code, waardoor gebruikers vlotter kunnen programmeren. De verbeteringen in TIA Portal V19 ondersteunen ook het gebruik van SIMATIC CPU's voor hoogwaardige toepassingen in belangrijke segmenten van mechanische engineering.

SIMATIC Motion Interpreter

Voor de geïntegreerde SIMATIC Motion Interpreter is geen uitgebreide programmeringskennis vereist; het werkt als een navigatiesysteem, waarbij de gebruiker een eenvoudige sequentiële beschrijving invoert van de bewegingen die moeten worden uitgevoerd. De SIMATIC Motion Interpreter neemt vervolgens de programmering van de bijbehorende bewegingsopdracht over. Van een enkele as tot complexe kinematica met tot zes interpolerende assen. De SIMATIC S7-1500 T-CPU gebruikt software om als eenvoudige, geïntegreerde robotcontroller te fungeren. 

Interoperabiliteit vergroten 

Met de innovatieve redundante PLCs is het nu mogelijk om via OPC UA-communicatie naadloos gegevens uit te wisselen met verschillende systemen, net zoals in standaard controllers. De PLC zelf kan fungeren als een OPC UA-server, waardoor de interoperabiliteit met andere systemen wordt vergroot.

Modules integreren 

Voor de S7-1500R en S7-1500H redundante controllers is het nu mogelijk om modules te integreren in het centrale rack. Dit omvat de inzet van een System Power Unit Supply (PS) module, waarmee het TIA Portal direct het stroomverbruik per Power Supply in het centrale rack kan monitoren en rapporteren.

Extra Communication Processors

Bij de redundante PLCS kunnen nu ook extra Communication Processors (CP1543-1) worden toegevoegd, waardoor de veiligheidsfuncties van deze CP-kaarten de beveiliging van het redundante systeem aanzienlijk verbeteren. Tevens kunnen deze CP-kaarten ook gebruikt worden voor de OPC UA-communicatie naar hogere systemen.

Extra voedingsmodules

De S7-1500H biedt de mogelijkheid om maximaal 6 uitbreidingsmodules te integreren, bijvoorbeeld 2 extra voedingsmodules voor redundantie en nog eens 4 CP-kaarten. Voor de uitbreiding van het centrale rack van de S7-1500H is een Active Backplane vereist, beschikbaar in zowel 4-slot als 8-slot uitvoering. Deze Active Backplane biedt ruimte voor de plaatsing van Power Supply en extra interface modules.

Integratie van bestaande Profibus-hardware 

Verder ondersteunt Siemens de integratie van bestaande Profibus-hardware met de redundante PLCs via de IE/PB Link HA, die fungeert als een interface tussen het Profinet- en Profibus-netwerk. Deze IE/PB Link HA kan geconfigureerd worden als een S2 device en biedt connectiviteit voor maximaal 64 Profibus-deelnemers.

Deze nieuwe mogelijkheden bieden naadloze integratie, uitgebreide functionaliteit en verbeterde beveiliging voor de redundante PLC-systemen, waardoor jouw industriële automatisering naar een hoger niveau wordt getild.

Meer weten over Siemens TIA V19?