Nieuws

De compacte, spanningsonafhankelijke aardlekautomaat 5SV1 van Siemens

siemens
De compacte, spanningsonafhankelijke aardlekautomaat van Siemens
Siemens brengt al sinds 2018 compacte, spanningsonafhankelijke elektromechanische aardlekautomaten op de markt. Deze blijven ook bij spanningsdiepen werken om zo de personenveiligheid optimaal te borgen.

siemensZijn compacte aardlekautomaten per definitie altijd elektronisch? Niets is minder waar. Siemens brengt al sinds 2018 compacte, spanningsonafhankelijke elektromechanische aardlekautomaten op de markt. Deze blijven ook bij spanningsdippen werken en borgt zo de personenveiligheid optimaal.

Installatieautomaten beschermen apparatuur of lijnen tegen overbelasting en kortsluiting. Aardlekschakelaars beveiligen personen. Ze treden automatisch in werking als ze lekstroom meten en voorkomen elektrocutie. Er zijn twee type aardlekschakelaars:

  • Spanningsafhankelijke elektronische aardlekschakelaars hebben wel voeding nodig om te werken;
  • Spanningsonafhankelijke elektromechanische aardlekschakelaars hebben geen voeding nodig.

Hoogste veiligheid

Siemens zet vanuit veiligheidsoogpunt al jaren sterk in op de ontwikkeling van spanningsonafhankelijke elektromechanische aardlekautomaten. Deze werken ook bij spanningsdippen in het netwerk. Dit is een kortdurende verlaging van de spanning, veelal veroorzaakt door kortsluiting in het elektriciteitsnet en externe invloeden, zoals weersomstandigheden. Ook dan bestaat gevaar op elektrocutie, maar elektronische aardlekbeveiligingen (die bijna altijd 230V nodig hebben om te werken), zullen in dit geval geen lekstroom meer detecteren.

"Een spanningsonafhankelijke elektromechanische aardlekautomaat borgt kortom hogere personenbeveiliging", zegt Dogus Avan, productmanager bij Siemens. "Het toepassen ervan is net als bij vlamboogbeveiliging volgens de NEN1010 niet verplicht, maar wordt sterk aangeraden. Het is heel goed mogelijk dat beiden op termijn verplicht worden. Bij Siemens sorteren we hierop voor omdat we voor veiligheid en kwaliteit gaan."

Hoe werkt het?

Aan de hand van een transparant model legt Dogus Avan de werking van een elektromechanische aardlekautomaat uit. "Deze schakelaar meet met een zogeheten 0-stroomspoel de inkomende en uitgaande stroom. Als er stroom weglekt, detecteert de 0-stroomspoel een verschil en zorgt ervoor dat er stroom gaat lopen door een secundaire spoel met daarin permanentmagneet die een contact aantrekt. In de secundaire spoel ontstaat daardoor een elektromagnetisch veld, waardoor de permanentmagneet niet meer functioneert en het contact loslaat. Op die manier schakelt hij."

Compacte combinatie

De elektromechanische SENTRON 5SV1 aardlekautomaten van Siemens nemen weinig ruimte in beslag. Ze zijn slechts één module breed. Ze zijn robuust uitgevoerd omdat de elektronica binnenin de apparaten gevoelig kan zijn voor elektromagnetische velden. Als je de 5SV1 ook nog eens combineert met 5SU6-vlamboogbeveiliging, heb je in twee modules alle drie de beveiligingen. Ruimtebesparend en zeer compleet.

Meer weten over de SENTRON 5SV1