Nieuws

De chiller van Rittal: effectief koelen met water

Rittal Chillers
De chiller van Rittal: effectief koelen met water
Water is een zeer effectief middel om mee te koelen. Veel industriële productieprocessen maken gebruik van koelwater. In de IT-wereld worden zelfs complete datacenters met water gekoeld.

Logo rittalWater is een zeer effectief middel om mee te koelen. Veel industriële productieprocessen maken gebruik van koelwater. In de IT-wereld worden zelfs complete datacenters met water gekoeld. En ook bij de koeling van besturingskasten wordt water al jarenlang als middel ingezet. Logisch, want waterkoeling biedt diverse voordelen. En als er geen koelwatervoorziening voor handen is? Dan kan je een chiller van Rittal inzetten om jouw schakel- of besturingskast toch met water te koelen en alsnog te profiteren van de voordelen van waterkoeling.

Oververhitting is de nummer één reden dat de besturingselektronica van machines uitvalt. Omdat je wil voorkomen dat het productieproces hierdoor tot stilstand komt, is het dus noodzakelijk om de warmte in een besturingskast op een efficiënte manier af te voeren. Hierbij biedt waterkoeling diverse voordelen ten opzichte van traditionele koeloplossingen als ventilatoren en koelaggregaten.

Voordelen van water

Water is een effectief, milieuvriendelijk én goedkoop koelmiddel. Omdat de soortelijke warmte en dichtheid van water groter is dan die van lucht, is waterkoeling effectiever dan luchtkoeling.  Een ander voordeel van waterkoeling is dat de warmte naar buiten wordt afgevoerd, zodat de omgevingsruimte zelf niet wordt opgewarmd, zoals bij luchtkoeling wel het geval is. Via waterkoeling wordt vrijgekomen warmte in de schakelkast afgevoerd en lucht in de kast gekoeld, waardoor de werking van temperatuurgevoelige componenten wordt gegarandeerd en de kans op stilstand tot een minimum wordt beperkt.

Geen koud water?

Maar wat als er geen centrale koelwatervoorziening beschikbaar is? Dan kan je kiezen voor een decentraal systeem, waarbij een chiller ter plekke gekoeld water produceert en via een leidingstelsel alle koeltechnische taken in een installatie of machine kunnen worden uitgevoerd. Het grote voordeel van een chiller is dat je er diverse warmtewisselaars op aan kan sluiten, wat de chiller zeer kostenefficiënt maakt. Bovendien kan je de chiller buiten plaatsen, zodat de afgevoerde warmte buiten het gebouw wordt afgegeven en de omgevingsruimte niet wordt opgewarmd.

Rittal Chiller

Monitoren op afstand

Neem bijvoorbeeld de Blue e+-chiller van Rittal. Dankzij componenten met toerentalregeling en heatpipe-technologie verbruikt deze hybride chiller ruim 70% minder energie dan vergelijkbare chillers. En door internationale toelatingen en unieke ondersteuning van meerdere netspanningen kan deze chiller wereldwijd worden ingezet. Ook heel praktisch is de toepassing van de IoT-module die aan de chiller wordt gekoppeld. Dankzij de IoT-module kan je als engineer of eindgebruiker op afstand data uitlezen en zo bijvoorbeeld de actuele status van de chiller of een binnenkomende storing bekijken. De IoT-module zorgt voor een actuele en optimale terugkoppeling van data, zodat de kans op oververhitting van de besturingselektronica van machines tot een minimum wordt beperkt.

Koudwatervrees

Samengevat: door jouw besturingskast met water te koelen, bespaar je energie, geld en het milieu. Krijg je als engineer of eindgebruiker toch koudwatervrees bij de gedachte van een combinatie van water en besturingselektronica? Bedenk dan dat het koelwater in bijna alle opstellingen buiten de besturingskast blijft. Problemen kunnen zich alleen voordoen als de montage niet door een erkende vakinstallateur wordt uitgevoerd.

Benieuwd naar de chillers van Rittal?