Nieuws

Danfoss Drives: reduceer harmonische verstoringen

Danfoss Drives harmonischen
Danfoss Drives harmonischen
Danfoss Drives oplossing voor harmonische vervormingen
Danfoss Drives biedt een breed assortiment aan harmonische ondersteuning om grote vermogenselektronica te verbinden met het net zonder risico op harmonische vervorming.

.Danfoss Drives biedt een breed assortiment aan harmonische ondersteuning om grote vermogenselektronica te verbinden met het net, zonder risico op harmonische vervorming.

  Wat zijn harmonischen?

  Een elektrisch AC voedingsnet levert in een ideale situatie een spanning met als basisfrequentie een zuivere sinusvorm van 50 of 60 Hz. Vermogenselektronica (zoals gebruikt in o.a. gelijkrichters, variable speed drives, UPS, verlichtingsdimmers en televisies) neemt stroom op die niet-sinusvormig is. Deze stroom beïnvloedt de voeding en vervormt de spanning.

  Harmonischen zijn spanningen en stromen met frequenties die gehele veelvouden van de basisfrequentie bevatten. Harmonischen vervormen de zuivere sinusvorm.

  Harmonische vervorming in een voedend net betekent dat dit net componenten bevat met een frequentie die hoger is dan 50 of 60 Hz. Deze componenten kunnen niet door elektrische apparaten worden gebruikt. Over het algemeen geldt: Hoe meer schakelende vermogenselektronica op een locatie, hoe groter de harmonische vervorming.

  De nadelige effecten van harmonischen zijn:

  • Grotere verliezen
  • Extra warmteontwikkeling in transformatoren, motoren en kabels
  • Verkorte levensduur van apparatuur
  • Kostbare productie-onderbrekingen

   

  • Verstoringen in regelsystemen
  • Pulserend en verlaagd motorkoppel
  • Hoger geluidsniveau

  Optimaliseer energie-efficiëntie door het verminderen van harmonischen

  .De harmonische oplossingen van Danfoss Drives helpen om zwakke netwerken te herstellen, netwerkcapaciteit te verhogen, retrofitvereisten te behalen en gevoelige omgevingen te beveiligen.

  Ingebouwde bescherming

  De frequentieregelaar VLT® AutomationDrive bevat alle modules die nodig zijn om te voldoen aan de EMC-normen. Een ingebouwd, schaalbaar RFI-filter minimaliseert de elektromagnetische interferentie, terwijl de geïntegreerde DC-tussenkringspoelen de harmonische vervorming op het net beperken volgens IEC 6100-3-12. Bovendien verlengen ze de levensduur van de DC-tussenkringcondensatoren en dus ook het totale rendement van de frequentieregelaar.

  VLT® Advanced Active Filter 006

  Het VLT® Advanced Active Filter AAF 006 verbetert het systeemrendement en vergroot de robuustheid van het net om stilstand te voorkomen. Het kan voor afzonderlijke frequentieregelaars worden toegepast of worden geïnstalleerd als een compacte vrijstaande oplossing op een gemeenschappelijk koppelpunt om gelijktijdig voor meerdere belastingen te compenseren.

  Danfoss’ harmonische berekeningssoftware

  Met de MCT 31- of HCS 2.0-software van Danfoss kun je de belastingen op je systeem berekenen en tegenmaatregelen simuleren. Zo bepaal je snel hoe harmonischen kunnen worden verminderd en hoe onnodige overdimensionering voorkomen kan worden.

  Meer weten over harmonische oplossingen?