Nieuws

Aluminium kabels: een alternatief voor koper

.
.
Aluminium kabels: een alternatief voor koper
Een materiaal dat voor de geleiding in elektrische kabels steeds meer gebruikt wordt als vervanger van koper is aluminium. Lapp Benelux heeft de voordelen van aluminium ten opzichte van koper op een rijtje gezet:

.Het meest gebruikte geleidende materiaal in elektrische kabels is koper en dat is niet voor niets. Ondanks de vele voordelen, heeft de zoektocht naar andere materialen nooit stil gelegen vanwege de hoge grondstofprijs en het gewicht van koper. Een materiaal dat steeds meer gebruikt wordt als vervanger van koper is aluminium. Hoe positioneert aluminium zich tegenover de uitgesproken voordelen van koper? Lapp Benelux heeft de voordelen van aluminium ten opzichte van koper op een rijtje gezet:

Koper

Koper is in grote volumes beschikbaar, is recyclebaar, heeft een zeer goede geleidbaarheid,  en is gemakkelijk te bewerken voor gebruik in kabels. Koper is makkelijk aan te sluiten op terminals, adereindhulzen en kabelschoenen. De vorming van een oxidelaag heeft weinig invloed op de geleidbaarheid.

Aluminium

Aluminium is een grondstof met een lage en stabiele marktprijs die weinig onderhevig is aan fluctuaties. De recyclebaarheid is zo goed als oneindig, wat zeer belangrijk is in de circulaire economie.

.

Gewicht
Aluminium heeft een veel lager gewicht dan koper en is daardoor makkelijker te installeren. De massadichtheid is meer dan 3 keer kleiner dan dat van koper. Een belangrijk aspect voor high power toepassingen in mobiele applicaties, zoals aggregaten, waar frequent moet worden opgebouwd. Aangezien aluminium kabels ook gebruikt worden in toepassingen en omgevingen die diefstalgevoelig zijn (werfinstallaties, renting & rigging), zijn ze daarmee ook minder voorwerp van diefstal.

Geleidbaarheid
Koper is een betere geleider dan aluminium. Een factor 1,57 beter om precies te zijn. Voor dezelfde geleidbaarheid moet je in aluminium in de meeste gevallen dus één doorsnede hoger inschalen. Maar in gewicht voor dezelfde geleidbaarheid is de verhouding 1 op 2 in het voordeel van aluminium.

Treksterkte

Aluminium geleiders worden vaak gebruikt in klasse 1 en 2 opmaak voor vaste installatie. Op die manier worden ze niet zwaar belast met betrekking tot buigzaamheid en treksterkte. Voor flexibele toepassingen ligt dat anders. De treksterkte van koper is dubbel zo groot als die van aluminium. De verhouding op basis van de geleidbaarheid - waar het in de praktijk op neer komt - geeft echt een veel genuanceerder beeld: een factor 1,37 in plaats van 2.

Connectiviteit

Aluminium heeft de neiging om snel te corroderen wanneer het blootgesteld wordt aan de buitenlucht. Dat doet koper ook, maar de oxidelaag beïnvloedt de geleidbaarheid van aluminium veel sterker. Er zal ook sneller contactcorrosie optreden met andere metalen zoals tin en zilver. Die stoffen worden vaak gebruikt als plating of coating van metalen die gebruikt worden in de aansluittechniek. Dit leidt tot een verhoging van de contactweerstand, lokale oververhitting en dus een veiligheidsrisico. De oplossing is het toepassen van geleidingspasta, het gebruik van aluminium of bimetaal terminals en de juiste krimptechniek. Het laatste strekt ook tot aanbeveling voor de klassieke verpersing met koperen geleiders in kabelschoenen.

Normen aluminium kabels

Geharmoniseerde kabels zijn opgebouwd volgens internationaal aanvaarde normen, de zogenaamde HD’s (Harmonized Docs). Die bestaan echter enkel voor kabels met koper als geleidend medium. Voor de H07RN-F is dat de EN 50525-2-21.

ALUKAFLEX® aluminium kabels van LApp Benelux zijn ook gemaakt volgens deze designnorm, zodat er buiten het geleidend materiaal geen verschil is. Of toch: de maximale geleidertemperatuur van ALUKAFLEX® is +90°C. Die van een H07RN-F is +60°C.

.
.

Voor de belastbaarheid kun je terugvallen op de internationale norm IEC 60364-2-52, waar aluminium opgenomen is in de relevante tabellen. Deze norm is ook de basis voor lokale normen (NEN 1010 in NL) en regelgeving (AREI in BE).

Meer weten over de kabels van Lapp?