Naar inhoud Naar navigatie

Lichtadviseur Robin Stempher: "Led is niet heilig"

Een interview met onze verlichtingsexpert
Robin Stempher
Van Egmond Groep Logo 2017
Licht is er in vele vormen, voor tal van functies en in praktisch alle kleuren te verkrijgen. Het aantal mogelijkheden is gigantisch en blijft maar groeien door de techniek die nog volop in ontwikkeling is.
Vroeger berekende men nog of led voordeliger was, maar tegenwoordig kiest men bijna automatisch voor led. De kwaliteit van led is de laatste jaren sterk verbeterd maar de ontwikkelingen blijven nog steeds snel doorgaan. Niet voor niets stappen bedrijven daarom momenteel volop over naar Led, maar in tegenstelling tot een huis-tuin-en-keukensituatie is het bij bedrijven niet een kwestie van een paar lampen vervangen. De situatie bij bedrijven is vaak complexer dan dat en de impact is veel groter. Met die gedachte, de gigantische mogelijkheden en de producten die complexer worden, is de hulp van een lichtadviseur steeds meer een toegevoegde waarde.

Led is niet heilig
 �Nu krijg ik vaak de vraag: hoe kan ik in mijn huidige situatie een upgrade geven naar led? Maar er wordt te vaak voorbij gegaan aan het probleem of de wens die er ligt�, vertelt Robin Stempher lichtadviseur bij Van Egmond Groep. �Ik kijk verder dan de initi�le productvraag en de gestelde normen, maar ga terug naar de basis. Hoe kan verlichting de functie van een ruimte optimaliseren om goed te kunnen werken en aan te sturen, wat is daar voor nodig en hoe kun je de situatie ook toekomstbestendig maken?� Terug naar de basis betekent niet altijd een grotere investering, soms kun je zaken ook slimmer inrichten of voorkomen dat er op korte termijn opnieuw een investering moet plaatsvinden.� �Led is trouwens niet heilig hoor!�, merkt Robin op. Hij legt uit: �Het heeft zijn eigen karakteristieken en daarmee helaas ook zijn beperkingen. Het fabeltje gaat rond dat led niet warm wordt. Een gloeilamp wordt weliswaar warmer en zet zijn energie om in stralingswarmte, maar led produceert zijn warmte aan de achterkant en moet daar zijn warmte kwijt kunnen. Daardoor is led niet in elke situatie toepasbaar.�

Verlichting is meer dan Licht
Volgens Robin wordt er in de zakelijke markt nog heel vaak praktisch gekeken naar licht: �Maar verlichting gaat steeds verder dan de functionaliteit �licht�. Internet of Things is uit geen enkele branche meer weg te denken en zeker niet uit de elektrotechniek. We kennen natuurlijk de slimme verlichting maar verlichting kan ook gebruikt worden om apparaten met elkaar te laten communiceren. Het wordt steeds vaker onderdeel van een communicatie- of datasysteem waarin de uitwisseling van data via licht verloopt. Zo wordt er al getest met sensoren in armaturen die gekoppeld zijn aan computer die berekent de resterende levensduur van de armatuur en het gaat verder. De verzamelde data met sensoren kan omgezet worden naar informatie over hoeveel een ruimte gebruikt wordt en wanneer er bijvoorbeeld schoongemaakt moet worden en welke looproutes er zijn in een magazijn.�

Er zijn meer ontwikkelingen gaande. Zo wordt aansturing steeds belangrijker en gaan sfeer en gevoelswaarden ook een grotere rol spelen. Het gaat allemaal zo snel dat de trends en mogelijkheden nauwelijks bij te houden zijn als het onderwerp niet dagelijks op je bord ligt. Producten worden complexer en gespecialiseerde kennis wordt daarmee ook steeds belangrijker volgens het Led-trendrapport 2018.

Wat doet een lichtadviseur
Robin Stempher is lichtadviseur bij Van Egmond Elektrogroothandel. Hij helpt klanten bij het cre�ren van lichtplannen en lichtadvies voor productieruimtes, magazijnen, nieuwbouw of renovatie van utiliteiten,  terreinen of reclameobjecten. Onderdeel van zijn lichtplannen kan ook lichtregeling- en sturing zijn. Van Egmond werkt uitsluitend samen met fabrikanten van betrouwbare oplossingen, maar kijkt over merken heen. Hiermee stelt Robin altijd een onafhankelijk plan op.