Naar inhoud Naar navigatie

Rittal maakt high-performance computing mogelijk

Mobiel datacenter voor HPC-mogelijkheden ondanks beperkte ruimte
   Rittal  high-performance computing

 

Rittal logo   

Geavanceerde simulaties en renderings vereisen krachtige IT-bronnen – ter plaatse of uit de cloud. Voor deze high-performance computing (HPC) toepassingen biedt Rittal mobiele, gestandaardiseerde en turnkey on- of off-premises systemen. Samen met zijn partners kan Rittal ondernemingen bovendien voorzien van een veilige, economische HPC as a service (HPCaaS). Kortom, Rittal biedt innovatieve HPC-datacenteroplossingen voor diverse scenario’s.
Wanneer veel rekenkracht nodig is – bijv. voor 3D-renderings voor het maken van films, simulaties voor nieuwe automodellen of onderzoeksanalyses – gaan high-performance computing (HPC) toepassingen een rol spelen. Zij stellen weer hoge eisen aan het ontwerp van datacenters die veel computers in een beperkte ruimte combineren. Dicht opeengepakte IT-componenten genereren echter veel warmte. Deze componenten hebben voedings- en koelsystemen nodig die ondanks de beperkte ruimte betrouwbaar en effectief zijn. Het resultaat is een vrijstaand mobiel datacenter of services die geleverd worden vanuit het Lefdal Mijn datacenter in Noorwegen.
Mobiel datacenter: big data op de weg
Rittal biedt een mobiele oplossing voor HPC-toepassingen – een snel inzetbaar turnkey cloud datacenter in een container. Dit datacenter is uitgerust met gestandaardiseerde modulen, zoals UPS-systemen, en koelsystemen met vermogens tot 200 kW – ideaal voor taken die veel vragen van de hulpmiddelen.
Bernd Hanstein, Vice-President, Product Management, IT bij Rittal GmbH licht toe: “De mobiele container kan enorme hoeveelheden gegevens veilig en eenvoudig overzetten van punt A naar punt B. Hierdoor biedt Rittal voor elk scenario flexibele HPC-services.” Op de CeBIT 2017 presenteerde Rittal zijn BCC (Balanced Cloud Centre) container voor HPC-platforms. Een BCC bestaat uit vijf cloud-hardware-‟BLOB’s” (binary logic objects), die vijf tot 10 IT-racks bevatten – plus componenten zoals servers en opslagsystemen. Voor toepassingen die veel CPU-kracht vragen, kan HPC BLOB-hardware worden gebruikt. En als veel opslag- en geheugencapaciteit nodig is, bijv. voor complexe analyses, zijn Big Data BLOB’s beschikbaar. Deze kunnen in een on-premises systeem worden geďmplementeerd of uit een cloud worden geleverd. Een groot voordeel van het BCC-containersysteem, in combinatie met de cloud service, is de buitengewone mobiliteit. Gegevens van over de hele wereld kunnen veilig vanuit de bron naar het dichtstbijzijnde datacenter worden gezonden. Dit biedt vooral voordelen voor het analyseren van big data op afgelegen locaties (zoals edge computing).
Exploitatie: betrouwbaar en kostenefficiënt

Het Lefdal Mijn datacenter (LMD) is een unieke HPC-installatie. Zoals de naam al aangeeft, was het eerst een mijn. Het datacenter omvat 120.000 vierkante meters aan tunnels en kamers aan de westkust van Noorwegen. LMD profiteert van een natuurlijke bescherming door de rotsen terwijl de toegang streng wordt gecontroleerd. Het datacenter wordt bovendien exclusief gevoed door hernieuwbare energie: de koeling vindt efficiënt en kosteneffectief plaats met behulp van zeewater uit een nabijgelegen fjord. Rittal levert op dit moment modulaire datacentercontainers voor het LMD. Daarnaast biedt de onderneming, samen met zijn partners, HPC as a service (HPCaaS).


Rittal  high-performance computing 2

 
CeBIT: ervaar noodkoeling uit de eerste hand
Wat gebeurt er in deze scenario’s als de koelsystemen uitvallen? Bezoekers van de CeBIT ontdekten het antwoord op de stand van Rittal. Geďllustreerd aan de hand van een met typische componenten gevuld TS IT-rack simuleerde Rittal noodkoeling voor een HPC-cluster. Als het koelsysteem uitvalt, wordt een waarschuwing gegeven en openen de deuren van het rack automatisch. Omgevingslucht in het datacenter kan de HPC-bronnen ongeveer een halve minuut koelen, wat genoeg tijd biedt om de blade cluster gecontroleerd uit te schakelen.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze afdeling Verkoop, telefoonnummer (0314) 375 300, of uw vaste contactpersoon. U kunt ook onderstaand formulier invullen.

Informatie-/documentatieaanvraag

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.