Naar inhoud Naar navigatie

Eaton AFDD+: Voorkom brand door vlamboogdetectie

Brandbeveiliging volgens NEN1010, maar Eaton AFDD+ combineert nog meer functies
 
Eaton AFDD+ Beveiligingscomponent

Eaton Logo

De toepassing van toestellen voor vlamboogdetectie (AFDD�s) begint steeds meer de standaard te worden in Europa. De vlamboogdetector, ook wel AFCI genoemd, verkleint de kans op branden door seri�le fouten. Sinds 2015 geldt het als een aanbeveling, maar wellicht is het in de volgende NEN1010-update een verplichting voor bepaalde ruimtes.
Vlambogen komen frequent voor en zijn belangrijke oorzaken van brand. Deze kunnen niet worden opgespoord aan de hand van een analoge technologie. Er is nu een innovatief component op de markt dat in staat is om vlambogen te detecteren. Deze vlambogen zijn vaak de oorzaak van een ontsteking en kunnen worden voorkomen. Het moet duidelijk zijn dat een wijdverspreid gebruik van vlamboogdetectie zal bijdragen om het brandrisico op signifi cante wijze terug te dringen. Deze gemakkelijk toe te passen maatregel minimaliseert niet alleen de schade veroorzaakt door brand, in vele gevallen vermindert deze oplossing ook de kans op het ontstaan van de brand zelf (de ontsteking).
Onderzoek van Eaton toont aan dat 25% van alle branden worden veroorzaakt door vlambogen ten gevolge van elektrische fouten. Vlambogen, die meestal ontstaan door schade aan bekabeling, stekkers of klemverbindingen, vormen een direct gevaar omdat ze de elektrische infrastructuur beschadigen en snel brand kunnen veroorzaken. Conventionele aardlekschakelaars en installatieautomaten kunnen vlambogen echter meestal niet waarnemen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor mensenlevens, bezittingen en uw reputatie.
AFDD+ van Eaton: de volgende stap in de evolutie van beveiligingscomponenten
De AFDD+-producten van Eaton voldoen aan de NEN1010-aanbeveling met betrekking tot vlamboogbeveiliging. Ze zorgen ervoor dat vlambogen snel en accuraat worden gedetecteerd, wat van cruciaal belang is om het onnodig uitschakelen tot een minimum te beperken. Bovendien zorgt een ge�ntegreerde overspraaktest ervoor dat de AFDD+ alleen wordt geactiveerd wanneer een relevant signaal wordt waargenomen.
De component is ontworpen om nauwkeurig het onderscheid te maken tussen een werkelijk vlamboogrisico en andere hoogfrequente signalen die zich vaak voordoen in woonsituaties. Eaton raadt aan om de beveiligingscomponent per eindgroep en hiermee dichtbij de mogelijke bronnen van vlambogen te plaatsen om de detectiekwaliteit verder te verhogen.
Meer dan vlamboogdetectie
Naast de vlamboogdetectiefunctionaliteit, heeft de AFDD+ ook de functies van een aardlekschakelaar, een kortsluit- en een overstroombeveiliging. De AFDD+ is daardoor een betaalbare, robuuste en betrouwbare alles-in-��n oplossing die aan alle normen voldoet en eenvoudig te installeren is. Deze beveiligingscomponent is in het bijzonder interessant voor woningbouw, bijvoorbeeld in gebouwen met gedeelde bewoning zoals verzorgingstehuizen en opvangcentra, waar de gevolgen van een vlamboog rampzalig kunnen zijn.
AFDD+ vlamboogdetectie, de functies
Eigenschappen Eaton AFDD+
 • Verhoogde brandbeveiliging vermindert het risico op branden  in de elektrische installatie en beschermt mensen en eigendommen
 • 3-voudige bescherming in ��n apparaat:
 • Beveiliging tegen vlambogen
  + Bescherming tegen kortsluit- en overstromen
  + Bescherming tegen aardlekstromen
  + Bescherming tegen elektrische schokken
 • De schakelindicator toont de oorzaak van een afschakeling en bespaart tijd bij de foutenopsporing
 • Eenvoudig te installeren zowel bij nieuwbouw als bij renovatie
 • Permanente digitale circuitbewaking met voorkoming van ongewenste afschakeling
 • Voldoet aan de norm IEC 60364-4-42 / HD 60364-4-42 / VDE 0100-420:2016-02
Bekijk de video
In de video die u via onderstaande link kunt bekijken laat Eaton u zien waar de risico's voor vlambogen zitten en hoe de Eaton AFDD+-producten er voor zorgen dat de mogelijk desastreuze gevolgen worden voorkomen.
Eaton AFDD+ in de Van Egmond Groep Portal
Uiteraard zijn deze producten van Eaton verkrijgbaar bij Van Egmond Groep. Klik op de link hieronder voor een link van de artikelen in de Van Egmond Groep Portal.
Meer informatie
De toepassing van toestellen voor vlamboogdetectie (AFDD�s) begint steeds meer de standaard te worden in Europa. Lees meer hierover en over de nieuwe aanbeveling in de NEN1010 in de whitepaper �Branden met een elektrotechnische oorzaak in laagspanningsinstallaties� en de �Richtlijn op de internationale norm IEC 60364� die u kunt downloaden via www.eaton.com/nl/livesafe.
Eaton AFDD+ Banner
U kunt voor meer informatie ook contact opnemen met uw vaste contactpersoon of onze afdeling Verkoop via telefoonnummer (0314) 375 300 of onderstaand formulier invullen.

Informatie-/documentatieaanvraag

 •  
 • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.